Yeni adlî yıl, açılış töreni yerine basın toplantısıyla başladı. Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, ülkede olduğu gibi yargıda da çok sorun olduğunu işaret etti.

Yeni Adlı Yıl bugün başladı. Yüksek Mahkeme, her yıl düzenlenen adli yıl açılış töreni yerine basın toplantısı yaptı. Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Yüksek Adliye Kurulu salonunda düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Yargıya ilişkin sorunların halen devam ettiğine, ülkede olduğu gibi yargıda da çok sorun olduğunu belirten Şefik, “Binalar, personel, icranın yeterli olmama sorunları var. Ve yasa tüzük hazırlamadaki eksiklikler sorunu var” dedi.

Özellikle Lefke’deki binayla ilgili tek çivi çakılmadığını belirten Şefik, personel rahat çalışmadıkça verimliliğin de düştüğüne vurgu yaptı.

312 personel ve 46 yargıçla mahkemenin görev yaptığını söyleyen Şefik, bina sorunu aşılmadıkça personel ve yargıç sayısının artırılmasının da bir anlam ifade etmeyeceğini belirtti.

Büyük özveriyle çalışan personel ve yargıçlara da teşekkür eden Şefik, mahkemenin daha fazla personele ihtiyacı olduğunu işaret etti.

İcra sorununun halen sürdüğünü de belirten Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, yasa eksikliğinin yanı sıra araç eksikliğine de değindi. Arazi ve ambar ihtiyacına da işaret eden Şefik, bu sorunların her yıl aynı şekilde devam ettiğini belirtti.

Yargıçların terfisine ilişkin şikayetlerin devam ettiğini ancak mevcut şartlarda yargıç terfilerinin en uygun şekilde
yapıldığını belirten Şefik, yargıç seçiminde kriterin bilgi ve yeterlilik olduğunu söyledi.

Narin Ferdi Şefik, geçmiş yıllara nazaran dava sayılarının arttığını belirtti.

Tüm kaza mahkemelerinde 1 Ağustos itibarıyla 10 bin 638 hukuk davası, (bunların içinde birçok istida da var), 14 bin 126 ceza davası ve 493 aile dosyası olduğunu söyleyen Şefik, Anayasa Mahkemesi’nde ise 19 dosya bulunduğunu ifade etti.