AKÜN KADIN ÇALIŞMALARI VE UYGULAMA MERKEZİ DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ KUTLADI

1857’de New York'ta Tekstil işçisi kadınların, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için kadın yürüyüşü ile başlayan 8 Mart, tüm dünyada ''Dünya Kadınlar Günü'' olarak kutlanmaktadır. 1858'de ilk 8 Mart yürüyüşünden bir yıl sonra bir şirketin atölyesinde binanın çıkışları kapatılarak çıkarılan yangında üst katlarda sıkıştırılan 13-25 yaşları arasındaki çoğu yeni göçmen 140'dan fazla işçi kadın öldü. 1909 yılının Şubat ayının son pazar günü (23 Şubat) ABD’de Dünya Kadın Günü kutlandı.

Bu kutlama yerelde kutlanan ilk Kadın Günü idi. Rusya'da 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Gününün ilan edilmesinin ardından Birleşmiş Milletlerin (BM) Genel Kurulunun 1977 yılında, her üye ülkenin kendi tarihi ve ulusal geleneklerine göre yılın her hangi bir gününü Kadın Hakları ve Uluslararası Barış Günü olarak kabul etmesi kararı alınmıştır. 8 Mart’ın ana ilham kaynağı, söz konusu BM kararıdır. Türkiye'de Dünya Kadınlar Günü 1986 yılından itibaren resmi olarak kutlanmaya başlamıştır. Her yıl 8 Mart’ta kutlanan “Dünya Kadınlar Günü” ya da “Dünya Emekçi Kadınlar Günü”, BM tarafından da tanımlanmış uluslararası bir gündür. Atatürk, Türk kadınının medeni ve sosyal haklarına kavuşmalarını çok istemiş ve bunu da başarmıştır.

Türk Medeni Kanunu’nun kabulü ile toplumsal ve ekonomik hayatta Kadın-Erkek eşitliği sağlanmıştır. Kıbrıs Türk kadınlarının da çağdaşlaşması ve toplum içerisinde ev dışında sosyal ve ekonomik olarak var olması için Atatürk İnkılapları ile birlikte kadınlar 1920’li yıllardan sonra gerek toplum gerekse iş hayatında etkin rol oynamaya başlamıştır. Kıbrıs’ta kadınların kamusal yaşam içerisinde yer alması uzun bir öyküye dayanır. Kuzey Kıbrıslı kadınların daha çok sendikalar içinde ve kadın örgütleri ile 1930’lu yıllarda kurulan ilk kadın dernekleri içinde aktif oldukları görülmektedir. Bu dernekler daha çok yardım amaçlı derneklerdi. Amaçlar; Evsizlere yardım etmek, Rum saldırıları sonucunda yaralanan kişilere ve şehit olanların ailelerine, askerlere yardım etmekti. 1974 Barış Harekâtı sonrası özellikle 1975 yılında Kıbrıs’ta kadın derneklerinin sayısında hızlı bir artış dikkat çekmektedir. Bu dönemde kurulan dernekler çalışmalarını daha fazla güneyden kuzeye göç eden ailelerin uyum sorunlarıyla ilgilenmeye ayırmıştır. Konferans ve toplantılar düzenleyerek kadın emeğinin ve ekonomik özgürlüğünü gündeme getirip kadının toplum içindeki yerine yeni bir soluk kazandırmışlarıdır. 20 Nisan 1975 tarihinde Rum kadınları dünya kadınlarından aldıkları desteklerle Derinya bölgesinden Mağusa’ya (Kıbrıs Federe Devleti sınırlarına) bir yürüyüş düzenler. Bu eylemden haberdar olan Kuzeyde Türk kadınlarının kurduğu Kıbrıs Türk Kadınlar Komitesi, Mağusa ve Lefkoşa’da geniş katılımlı eylemler düzenler. Toplumda bir farkındalık yaratılır. 1990’lı yıllara gelindiğinde Kıbrıs Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği, Kıbrıs Türk Çalışan Kadınlar Birliği yüksek eğitim görmüş kadınları bir araya getirerek ve çalışan kadınların sorunlarını ve onlara ilişkin çözüm önerilerini dile getiren yeni gündemleriyle KKTC Kıbrıs sivil toplum örgütleri arasında yerlerini alırlar.

1995 yılında kurulan Kıbrıs Kadın Platformu, kadın kuruluşlarının ortak etkinlikler düzenleyip, çağrılar yaptıkları başarılı lobi çalışmalarında bulundukları her siyasi görüşün temsil edildiği bu derneklerin ortak bir platformda birleşmesi ve tek ses getirmesi de kadın çalışmaları bakımından önemlidir. Kadına karşı her türlü ayrımcılığın önlenmesi sözleşmesinin Türkiye tarafından imzalanmasıyla KKTC’deki kadın dernekleri de çalışmalarında kadına karşı ayrımcılık konusunu aktivistleri vasıtasıyla toplum gündemine taşımışlardır.

Daha sonraları bu aktivistleri milletvekili adayı olarak göstermişlerdir. Bugün KKTC’ de faaliyet gösteren 21 üniversiteden sadece 4 tanesinde Kadın Çalışmaları Merkezi kurulmuştur. Kadın merkezi kurulan bu dört üniversite içinde bir tanesi de AKDENİZ KARPAZ ÜNİVERSİTESİDİR.

Bu vesile ile Akdeniz Karpaz Üniversitesi Kadın Araştırmaları ve Uygulama Merkezi olarak bizlerde Kıbrıs Türk kadınının, Anavatandaki kadınlarımızın ve tüm dünyadaki kadınların Dünya Kadınlar Gününü kutluyoruz.