Mutasyonlu virüs konusunda konuşan Sağlık Bakanı Ali Pilli, Türkiye’ye gönderilen örneklerin en geç yarın sabah Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde çalışılacağını ve İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika varyantlarının araştırılacağını kaydetti. Bakan Pilli, mutasyonlu virüs tespit eden kitlerin, bu akşam ya da yarın sabah Türkiye’den KKTC’ye gönderileceğini de kaydetti.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, BRT’de yayınlanan “Manşet+” programına katılarak açıklamalarda bulundu.

Dün açıklanan 47 pozitif vakanın ardından, saat 10.00 itibariyle 57 pozitif vakaya daha rastlandığını bildiren Pilli, 15 kişinin de yoğun bakımda tedavi gördüğünü ve yoğun bakımdaki hastaların 6’sının solunum cihazına bağlı olduğunu ifade etti.

Mutasyonlu virüsle ilgili konuşan Pilli, “Gerekli örnekleri Türkiye’ye gönderdik. Bu akşam ya da yarın sabah bu örnekler üzerinde çalışılacak. Çalışmalar, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde yapılacak” dedi.

Pilli, yapılacak çalışmalarda, sadece İngiltere varyantının değil; Güney Afrika ve Brezilya varyantları üzerinde araştırmalar yapılacağını kaydetti.

Mutasyonlu virüs tespit eden kitlerin bu akşam ya da yarın sabah Türkiye’den KKTC’ye gönderileceğini ve devletin de bu kitleri kullanacağını söyleyen Pilli, kitlerin kullanımı konusunda bugün Türkiye’den online (çevrim içi) bir çalışma yapılacağını kaydetti.

Mutasyonlu virüsün KKTC’ye ulaşıp ulaşmadığını bilmediğini belirten Pilli, “Bir üniversitemiz 'var' diyor. Benim bilgim yok. Biz bunu net bir şekilde tespit edeceğiz. Biz önlemlerimizi aldık ve durdurmaya çalışıyoruz. Belki daha hızlı yayılabilir ama biz önlemlerimizi alırsak bunu engelleriz” dedi.

Pilli, “Televizyonlara çıkıp 'virüs mutasyona uğradı' diye konuşuyorlar. Önce herkes kendine düşen görevi yapsın. Maskesini taksın, sosyal mesafe kurallarına uysun, izole olsun” şeklinde konuştu.

Pilli, KKTC’nin bir günde 7 bin 500 test yapma kapasitesine sahip olduğunu belirterek, bunun 3 bininin devlete ait olduğunu, özelle birleşince günde 7 bin 500 test yapılabildiğini kaydetti.

Kaynak:Kıbrıs Postası