Ali Pilli: “Temaslı takibi için PCR dışında, hızlı test yapılırsa çok ciddi sıkıntılar yaşarız"

UBP Milletvekili ve eski Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, hızlı testlerin özellikle bölgesel taramalarda önemli olduğunun altını çizerek, “Yurt dışından gelen ve çok ciddi temaslı takiplerinde PCR dışında, hızlı test yapılırsa özellikle temaslı takibinde çok ciddi sıkıntılara yol açar” dedi.

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Milletvekili ve Eski Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Meclis Genel Kurulu’nun kürsüsünden PCR testleri hususunda açıklamalarda bulundu.

Pilli, bakanlığa ilk geldiği süreçte günlük olarak 100 PCR testi yapıldığına dikkat çekerek, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bulunan DNA laboratuvarında çalışan sayısının 2’den 14’e çıkarıldığını ve 1 odadan 6 odaya çıkardıklarına vurgu yaptı.

“TEST SAYISINI 2 BİN 500 İLE 3 BİNE ÇIKARDIK”

Bu süreçte test sayısının 2 bin 500 ile 3 bine çıkarmış olduklarına işaret eden Dr. Pilli, Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde DNA laboratuvarı yok iken yeni bir laboratuvar yapıldığını ve toplamda 500 ile 1000 arasında test yapılabildiğini aktardı.

“PROJE BAKANLIKTA DURUYOR”

Dr. Ali Pilli, pandemi sürecinde ihtiyaçların artmasıyla beraber DNA laboratuvarının güçlenmesi çerçevesinde bir proje hazırladıklarını ve bunun bakanlıkta ‘bir köşede’ durduğunu belirtti.

Sağlık Bakanlığı sürecinde günde 5 – 6 bin civarı PCR testi yapıldığına vurgu yapan Pilli, şu anda 7 bine çıktığını, bu testlerin 2 – 3 bin civarının devlet laboratuvarlarında sonuçlandığını gerisinin ise özel laboratuvarlarda sonuçlandığını aktardı.

“PCR TESTLERİ ÇOK ÖNEMLİDİR”

PCR testlerinin özellikle Koronavirüs teşhisinde en önemli nokta olduğuna vurgu yapan UBP’li vekil Pilli, Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan istişarelerin ardından PCR kitlerinin 2,7 Dolar’dan temin edildiğini dile getirdi.

Hızlı testler hakkında da konuşan Ali Pilli, hızlı testlerin özellikle bölgesel taramalarda önemli olduğunun altını çizerek, “Yurt dışından gelen ve çok ciddi temaslı takiplerinde PCR dışında, hızlı test yapılırsa özellikle temaslı takibinde çok ciddi sıkıntılar yaşanır” dedi.