Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, BM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada Rum tarafının bilindik tezlerini bir kez daha yineledi.

Politis ve diğer gazeteler, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in 75’inci BM Genel Kurulu’nda telekonferans aracılığıyla yaptığı konuşmada Doğu Akdeniz, Kıbrıs sorunu ve diğer konulara değindiğini bildirdi.  

Habere göre Anastasiadis konuşmasında, BM’nin Kıbrıs’ta çözüm sürecinin, KKTC’deki seçimlerden sonra yeniden başlaması konusundaki girişimlerine olumlu yanıt vermeye hazır olduğunu, bunun için “Türkiye’nin tehditleri gölgesinde olmayan, iyi niyetli ve yapıcı müzakerelerin gerçekleşmesine imkan sağlayacak uygun ortamın oluşturulmasının” yeterli olduğunu ifade etti.

Anastasiadis, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in, müzakerelerin Crans Montana’da kaldığı yerden devam etmesi önerisini reddeden tarafın Türkiye olduğunu iddia ederek, Türkiye’nin açıkça iki devletli çözüm veya konfederasyonu destekliyor olduğunu ifade etmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Anastasiadis konuşmasında Kıbrıs Türklerini hiçe sayarak, Türkiye’ye, deniz sınırlarının belirlenmesi için samimi bir ikili diyalog veya Uluslararası Mahkeme’ye gidilmesi önerilerini de yineledi.

“Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar arasında 2011 ve 2015 yıllarında, doğal gaz gelirlerinin federal hükümete aktarılacağı ve Kıbrıs’ın BM üyesi ve Deniz Hukuku Sözleşmesine taraf olmaya devam edeceği şeklinde uzlaşılar bulunduğunu” hatırlatan Anastasiadis,

Ulusal Egemen Varlık Fonu ve doğal gazın kullanımından elde edilecek gelirin, oluşturucu devletçiklerin nüfusuyla orantılı şekilde, Kıbrıslı Türklerin adına açılacak bir hesapta toplanması şeklinde önerileri de anımsattı.