Kıbrıs Postası’nın, KIB-TEK akaryakıt ihalesine teklif veren Sidereal şirketinin sunduğu rafineri opsiyon belgesinin geçerli olmadığı yönündeki haberine ilişkin konuşan Enerji Bakanı Arıklı, “Yeni sunulan belgeyi görmedim ama aynı belgeyle müracaat etmişseler, kabulü mümkün değil” dedi.

Kıbrıs Postası’nın “KIB-TEK" akaryakıt ihalesinde ‘opsiyon belgesi’ amacına uygun değil, şartnameye de aykırı!” başlığıyla gündeme getirdiği; KIB-TEK’in bir yıllık akaryakıt ihtiyacını karşılayacak 150 bin tonluk temin ve taşıma ihalesinde teklif veren Sidereal şirketinin sunduğu rafineri opsiyon belgesinin geçerli olmadığı yönündeki haberi üzerine konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı, “Yeni sunulan belgeyi görmedim ama aynı belgeyle müracaat etmişseler, kabulü mümkün değil” dedi.

“AYNI FİRMANIN BUNDAN ÖNCE SUNMUŞ OLDUĞU RAFİNERİ OPSİYON BELGESİ GEÇERLİ DEĞİLDİ”

Dün gerçekleşen ihalede, teklifi değerlendirmeye alınan Sidereal şirketinin sunduğu opsiyon belgesini henüz görüp incelemediğini söyleyen Bakan Arıklı, “Ama aynı firmanın bundan önce sunmuş olduğu rafineri opsiyon belgesi geçerli değildi” şeklinde konuştu.

“MECLİS ARAŞTIRMA KOMİTESİ BU BELGENİN RAFİNERİ OPSİYON BELGESİ OLMADIĞINI TESPİT ETMİŞTİ”

Şirketin, British Petrol’den (BP) aldığını iddia ettiği önceki belgeleri Merkezi İhale Komisyonu’na (MİK) sunduğunu ve MİK’in de bu belgeleri kabul ettiğini, böylece şirketin geçmiş ihaleleri kazandığını söyleyen Arıklı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ancak Meclis’te kurulan KIB-TEK   Araştırma Komitesi, bu belgenin rafineri opsiyon belgesi olmadığını tespit etmiş ve MİK’in yanıltıldığını söyleyerek suç duyurusunda bulunma kararı almıştı. Şirket, dün gerçekleşen ihaleden önceki ihalede, yine aynı opsiyon belgesiyle müracaat etti. Belge altındaki imzada ‘fuel oil tüccarı’ yazıyordu. Kim olduğu belli olmayan bir şahsın imzası. BP’yi bağlayıp bağlamadığı belli olmayan, alelade bir imza.”

“KARARI MİK VERECEK”

Sidereal şirketinin bir önceki ihalede sunduğu “sözde opsiyon belgesinin”, aslında BP tarafından Select Enerji isimli firmaya verildiğini ve Select Enerji’nin de söz konusu belgeyi Sidereal şirketine verdiğini anlatan Arıklı, “Bu yapılan şey doğru mu değil mi, buna MİK karar verecek” dedi.

MİK’e “opsiyon belgesi” olarak sunulan belgede, BP’nin “sorumluluk almayız, bu belge ifşa edilemez ve kullanılamaz” ibarelerinin bulunduğunu aktaran Arıklı, “Siz böyle bir belgeyi opsiyon belgesi olarak alıp, ihaleye katılıyorsunuz. Bir önceki ihalede bu sakıncalar ve çekinceler vardı” ifadelerini kullandı.