Ülkemizde geçtiğimiz yıllara göre bu kışın mevsim normallerinin çok üzerinde yağış alması üreticiler için bu yılın verimli geçeceğine dair bir umut olurken, bu kez de hasat edilecek olan ürünlerin nasıl muhafaza edileceği merak edilir oldu.

   Ülke genelinde sadece ‘45 bin ton’ kapasiteli kapalı arpa deposunun bulunması, verimli geçeceği düşünülen bu sezonda tüm rekolteyi depolamamıza olanak sağlamıyor. Bu da ülkedeki ambarların kapasitesinin ihtiyacı karşılamaya yetmediği gerçeğini ortaya çıkarıyor.

   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, arpa rekoltesinin bu sezon yüksek olması durumunda hasat edilen tüm ürünlerin kapalı alanlarda muhafaza edilemeyeceğini belirterek, arpa ihraç etmeyi seçenek olarak gündeme getirebileceklerini söyledi.

   Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hadımcı, ülke genelinde toplam ‘45 bin ton’ kapasitelik kapalı Jojobet arpa deposunun bulunduğunu belirterek, rekoltenin yüksek olması durumunda arpaların tümünün kapalı alanlarda muhafaza edilmesini sağlayamayacaklarını belirtti.

   Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş (Kelle) ise, bu kış yağan yağmurlardan dolayı arpa rekoltesinin yüksek olmasının beklendiğini, ancak ülkedeki ambarların hasat edilecek olan arpaya yetmeyeceğini belirterek, “Ambarlara sığmayan arpayı farklı şekilde stoklayabileceğimiz modeller var” dedi.

Şahali: Rekolte tahminine göre adım atacağız

   Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, bu kış yağan yağışlardan dolayı arpa rekoltesinin yüksek olmasını beklediklerini, ancak şu anda rekolte tahmini yapmanın mümkün olmadığını belirtti.

   Şahali, rekoltenin yüksek olması durumunda, hasat edilecek olan arpaların tümünün kapalı alanlarda muhafaza edilemeyeceğini, ancak şu anda bunu düşünmek için erken olduğunu söyledi.

   Bakan Şahali, rekolte tahminine göre adım atacaklarına dikkat çekti.

   En son 2014-2015 sezonunda verimli bir dönem geçirdiğimizi belirten Şahali, şu şekilde konuştu:

   “O dönemde arpaların bütünü kapalı ambarlarda muhafaza edilememişti. Bu nedenle kapalı alanlara ek olarak özel açık depolama alanları oluşturulmuştu. Açıkta depolanan ürünler özel bir şekilde muhafaza edildiği için ürünlere nem sirayet etmez. Bu nedenle açıkta depolanan ürünler bozulur algısı yanlıştır.

   Bu sezon ne yapacağımızı konuşmak için henüz çok erken. Çünkü şu anda çiftçilerin deyişiyle tarlalardaki ürünler henüz ottur. Gerçek anlamda ne yapacağımızı ancak ürünlerin mevsim koşullarına göre sararmaya başladığı sırada değerlendireceğiz. Çünkü ancak o zaman rekolte tahmini yapabiliriz.”

“Arpa ihraç etmek gündeme gelebilir”

   Bakan Şahali, rekolte tahmini yaptıktan sonra arpa konusunda ne yapacaklarına Tarım Dairesi, Genel Tarım Sigortası Fonu ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği’yle ortaklaşa karar vereceklerini belirterek, “Rekolte yüksek olursa muhafaza edilemeyecek olan arpayı ihraç etmek de bir seçenek olarak gündeme getirilebilir. Ancak arpaların tümünü kapalı alanlarda depolayamayacağımız gerekçesiyle de arpayı değerinin altında satmak zorunda kalmak doğru olmaz. Eğer iyi bir fiyata satmak mümkün olursa bunu bir seçenek olarak değerlendirmeye alacağız” dedi.

Hadımcı: Yeterli kapasitemiz yok

   Toprak Ürünleri Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Hadımcı, bu kış yağan yağmurların verimli bir dönem geçirebileceğimizin habercisi olduğunu belirterek, “Üreticiler tarlalara gerekli bakımı yaptıysa rekoltemizin yüksek olmasını bekliyoruz” dedi.

kaynak: haberin devamı kıbrıs gazetesinde