Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Kanal T’de yayınlanan Didem Gürses’in sunduğu Politik Duruş Programına katılarak önemli açıklamalarda bulundu. Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin toplantı yaptığına değinen Bakan Pilli, önemli kararlar alınacağına dikkat çekti. Covid-19 ile ilgili kurallara uymayan işletmeler ve maske takma gibi kuralları ihlal edenlere cezalar geleceğini açıkladı. 


“Önümüz kış, aşılar konusunda herhangi bir sıkıntımız yok “


Önümüzde kış aylarının olduğunu belirten Bakan Pilli, Sağlık Bakanlığı olarak gerekli önemleri aldıklarını belirterek şunları söyledi;

Her sene  grip aşıları dünyada yenileniyor. Aşılar henüz Türkiye’ye de gelmemiştir. Türkiye’ye geldikten 3 gün sonra aşılar KKTC’ye gelmektedir. Genellikle Eylül içerisinde bu aşılar geliyor. Şu anda grip aşıları yapıldığını bilmekteyiz. Ancak bu aşılar yeni değildir ve yenilerini beklemeden bu aşıların olmasını tasvip etmiyorum .Zatürre aşılarınca gelince her sene Türkiye Cumhuriyeti 25 bin adet bizlere hibe ediyor. 10 bin adet kullanmış durumdayız geriye kalanı da kronik vakalara yapılacak. Zatürre aşılarında herhangi bir sıkıntımız yok. Ulusal aşılamırız düzenli bir şekilde yapılmaktadır. 


“Covid-19 ile mücadele konusunda herhangi bir ilaç ve malzeme eksikliği yok” 

Bakan Pilli, Covid-19 ile mücadele konusunda da herhangi bir ilaç ve malzeme eksikliği bulunmadığının altını çizdi. Halkımızın da duyarlı olduğuna dikkat çeken Bakan Pilli, tıbbi malzeme bağışlarının yapıldığını, Türkiye’den de gerekli tüm desteğin geldiğini, solunum cihazların da da bir eksiklik olmadığın, Dr. Burhan Nalbantoğlu Hastanesi Ayaktan tanı bölümünde 50 yatağın yoğun bakıma dönecek şekilde alt yapının hazırlandığını kaydetti.

“Kronik vakalar ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız kalabalıktan uzak durmalı ve maske kullanmalı” 

Önümüzdeki dönemde kış aylarında yoğun bakıma ihtiyacımız olacaktır. Covid-19 ile birlikte kronoik vakaların olması ve virütik hastalıkların artması ile kış aylarında kayıplar olabilir. Dolayısı ile özellkile kronik vakalar ve 65 yaş üstü vatandaşlarımız kalabalıktan uzak durmalı ve maske kullanmalıdır. 

“Covid-19 ile ilgili kurallara uymayan işletmeler ve maske takımı gibi kuralları ihlal edenlere cezalar geliyor”  

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin toplantı yaptığına değinen Bakan Pilli, önemli kararlar alınacağına dikkat çekti. 

Bulaşıcı Hastalıklar Yasasına göre bazı cezalar yürürlüğe girecek. Cuma günü son hali verilecek ve parlementoda yürürlüğe girecek. Covid-19 ile ilgili kurallara uymayan işletmeler ve maske takımı gibi kuralları ihlal edenlere cezalar gelecek. 

Yurt dışından gelen kişiler Pcr test sonuçları çıkmadan kaldıkları yerde izole olacaklarına dair taahütname imzalıyor ancak kuralları ihlal edenler var. Tüm bunlara sabit cezalar uygulanacak . 

“Pandemi Hastanesi kısa sürede tamamlanacak “

Sağlık alt yapımızı kısa sürede güçlendirecek olan Pandemi Hastanesi’ni ilk kez aylar önce ben dile getirdim ve kısa süre sonra hayata geçecek. Muhtemelen 45-60 gün içerisinde sona erecektir. 

100 yataklı olan hastanede, 12 gözlem odası, 64 tek kişilik oda ve 24 yoğun bakım odası var. 11.500 metre kare kapalı alanı ve 6 tane tam donanımlı ameliyathanesi olan tam donanımlı bir hastane.  Covid-19 dan sonra da kullanabileceğimiz bir hastaneden bahsediyoruz. Sadece pandemi hastanesi değil, yeni hastane içinde çalışmalar hızla devam ediyor. 


“Yurt dışından gelen öğrenciler için yeni kararlar gelebilir “


Bakan Pilli,yeni uygulanacak yasa ile birlikte yurt dışından gelen öğrenciler  için yeni izole kurallarının gelebileceğini ifade etti. 


Okullarda ise Eğitim Bakanlığı ile gerekli tüm tedbirlerin alındığını belirten Bakan Pilli, ailelerin kendilerine güvenmesi gerektğini, öğretmenlere de rastgele testlerin yapılacağını açıkladı.