Kapalı Maraş konusunda Hükümet Cumhurbaşkanı Akıncı’ya bilgi verdi.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Başbakan Ersin Tatar ve Başbakan Yardımcısı Dışişleri Bakanı Kudret Özersay arasında yapılan görüşme 1 saat sürdü…
Ardından Akıncı ve Tatar yaklaşık 20 dakika iç konuları ele aldı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, Maraş Konusu’nda hükümetten farklı açıklamalar geldiği için Başbakan ve Başbakan Yardımcısı ile birlikte görüşme daveti yaptığını söyledi.

Maraş Konusu’nda hükümetin ilk olarak bir envanter çalışması yapacağı bilgisi paylaştığını belirten Akıncı, Maraş Konusu’nda bazı parametrelerin yeniden hatırlatmak gerektiğini ifade etti.

Akıncı, “ Kapalı Maraş Kıbrıs Sorunu’nun önemli unsurlarından biridir. Bütünlük çözüm ya da Güven Yaratıcı Önlem olsa da, bu konu KKTC Cumhurbaşkanlığı’ndan bağımsız ele alınamaz. Kıbrıs Sorunu’nu burası yürütüyor. Biz bir karar aldık ve herkesle de görüşüyoruz, Cumhurbaşkanı ile de görüş alış verişinde bulunuyoruz şeklinde değerlendirilmemeli. Cumhurbaşkanlığı bu gibi konularda bilgi verilecek bir kurum değil, onun başkanlığında karar üretilecek olan makamdır.” dedi.

Hükümetin ilk etapta envanter çalışılması yapmaya karar verdiğini, sonrasında bir politika görülmediğini kaydeden Akıncı, “ Politika üretme noktasında Cumhurbaşkanlığı ile hareket edilmesi gerektiği sanırım hükümet tarafından da anlaşıldı” diye konuştu.

TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu’nun da katıldığı toplantılarda, Maraş Konusu’nda da bazı karar alındığını hatırlatan Akıncı, “ Tümü de bu çatı altında alınmış kararlardı” ifadelerini kullandı
Maraş Konusu’nda BM ile işbirliği ve uluslar arası hukuk içinde kalınması gerektiğini yineleyen Akıncı, çözüme katkı sağlayacak bir yaklaşım olmasını talep etti.

Akıncı, envanter konusunda geçmiş zengin arşiv çalışmaların da olduğunu hatırlattı.
Başbakan ve müsteşarlarla yaptığı toplantıyla ilgili de bilgi veren Akıncı, “ Ciddi sel felaketi yaşadık 4 genci kaybettik. Maddi hasar oluştu. Yeniden yaşamamak için Cumhurbaşkanlığı olarak yardımcı olmaya çalışıyoruz. Başbakanlık ile işbirliği içinde uzmanların katılımı ile toplantı yapıldı, sonuç raporu çıktı. Bunu Başbakan’la paylaştık” dedi.

Raporla ilgili bilgi veren Akıncı, ivedi olarak Su Yönetimi Üst Kurulu oluşması, sel kapanları, erken uyarı sistemleri gerektiğini paylaştı.

Akıncı, “ Bunlar yaz sıcağında fantazi görülebilir ama iklimler birbirine karıştı. Kış öncesi erken hazırlık yapmak toplumun yararınadır” dedi.

Akıncı, köy gezilerinde tespit ettiği sorunları hükümetle paylaştığını, kamuoyu ile paylaşma kararı aldığını sözlerine ekledi…

(BRT)