Karpaz bölgesinde denize düşen yavru kızıl şahin kurtarıldı.

İki yıldır başarılı bir şekilde devam eden Kızıl Şahin Üretim Programı çerçevesinde hayata gözlerini açan yavru kızıl şahin Karpaz bölgesinde denize düştü.

Taşkent Doğa Parkı’ndan yapılan açıklamada, yavru kızıl şahinin, 3 saat boyunca kaldığı denizden kurtarıldığı bildirildi.

Yavru şahin, kontrol amaçlı Taşkent Doğa Parkı’na götürüldü.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Bildiğiniz üzere 2 yıldır başarılı bir şekilde devam eden Kızıl Şahin Üretim Programında geçen yıl 2 yavru, bu yıl da 1 yavru çıkmış, bu yılki yavrumuz 7 Temmuz'da sırtına bir de uydu vericisi takılarak Taşkent'ten doğaya ve özgürlüğe kanat çırpmıştı.

Özgürlüğe kanat çırptıktan hemen sonra Karpaz burnuna doğru uçan ve 2 günde 100 kilometre yol katederek Karpaz'a ulaşmış ve Dipkarpaz köyü ile Karpaz Burnu arasındaki bölgede konuşlanmıştı.

2 haftadır saat başı heyecanla hareketlerini izlediğimiz ve hareketlerinden sağlıklı olduğu belli olan yavrumuzdan bugün gün içerisinde beklenmedik hareket verileri geldi. İlk başta Karpaz burnundan denize doğru 12km kadar açılmış ve geri dönüş yolunda olduğuna dair bir veri tarafımızda ulaştı. Bu tür için normal olmayan bu davranış bizi endişelendirse de paniğe kapılmayarak karaya dönmüş olduğunu ümit ederek 1 saat sonraki verilerin gelmesini bekledik.

1 saat sonra ulaşan veriler ne yazık ki umduğumuz gibi olmadı. Kızıl Şahin yavrumuz denizden 6 km açıkta deniz seviyesinde ve koordinatlara göre denizde sürükleniyor görünümündeydi. Kısa sürede ümitlerimiz yerini ciddi endişeye bıraktı, en kötüsünü düşünmeye başladık.

Hemen Karpaz bölgesinde ikamet eden arkadaşımız Cemil Gursel'e ulaştık. Kendisi derhal teknesini alarak şahin'in son görüldüğü lokasyona doğru yola çıktı. Bu arada biz de şahin'in vericisini 2 dakikada bir yeni gps verilerini alacak, 10 dakikada bir de bu verileri bize gönderecek şekilde tekrar düzenledik. Bu riskli bir hamleydi çünkü hayvan kısa sürede bulunamazsa pili bitebilir ve onu bir daha bulamayabilirdik.

Cemil'in botunu denize indirmesi, bizim ona 10 dakikada bir gönderdiğimiz güncel koordinatlara ulaşmasına kadar geçen sürede zaman geçmek bilmedi.

En sonunda Cemil arkadaşımızdan haber geldi: "kuşu buldum, hayatta, ıslanmış ama durumu çok kötü görünmüyor", bir anda endişe ve karamsarlık yerini sevinç ve mutluluğa bıraktı. 3 saat boyunca kaldığı denizden kurtarılan şahin derhal DoğaPark'a bağlı Kıbrıs Deniz Canlıları Merkezinin Ronnas'taki kampına, oradan da Merkezimize gelmek için şu anda yolda. Gelişmeleri paylaşmaya devam edeceğiz...”

Editör: TE Bilisim