Devletlerin asli görevi ülkelerinde yaşayanların sağlık ve güvenliğini sağlamaktır.
Sağlığın korunması için de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Sağlık Bakanlığı sağlık sorunları ve tedavileri ile ilgilenen en kapsamlı kuruluş olarak halkımıza hizmet vermektedir.

Covid-19 ile mücadelede başarı, hızlı kurallar ve düzenlemeler yapılması, toplum olarak herkesin kurallara uyması, uymayanların uyarılması sonucu gelmiştir. Toplumsal uyum ve hassasiyet sonucu olarak KKTC de Covid-19 ölü sayısı 5 olarak kayıtlardadır.

Ülkemizde herkes maske kullanmakta, kullanmayalar binalara sokulmamakta, sosyal mesafe korunmakta, temizlik ön plana çıkarılmaktadır. Bu üç basit kurala uyarak ülke bir sağlık faciasına dönüşememiştir.

Halbuki yollarımızdaki ölü sayısı bu yıl 21'e ulaşmıştır. Covid-19'a gösterilen hassasiyetin benzeri yıllarca trafik kurallarına gösterilmemiş olmasının sonucu acı rakamlarla karşımıza çıkmaktadır.

Yollarımızın standardı tartışmalı iken, bu yollarda kurallara aykırı olarak, sürat yapmak, emniyet kemeri takmamak, çocuklarımızı bebek koltuğuna oturtmamak, alkol ve uyuşturucu tesiri altında araç kullanmak, ehliyetsiz araç kullanmak gibi olgularla yollarımızdaki tehlike kol gezmektedir.

Yollarımızdaki yasa ve kurallara uymayanları uyarmak görevimiz olmalıdır. Maske takmayanları uyardığımız gibi, emniyet kemerini takmayanları da uyarmalıyız, taktırmalıyız.
Süratli gidenlerin, alkol tesiri altında araç kullananların araçlarına binmemeliyiz.
Motosiklette kask kullanmayanların hayatlarının tehlikede olduğunu onlara izah etmeliyiz.
Her yıl binden fazla insanımız hastanede trafikte yaralı olarak tedavi görmektedir. 112 ambulans ağı yaralıları en sağlıklı şekilde hastanelere taşımakla yoğun çalışmaktadırlar.
Sağlık çalışanları işte bu anlarda hayat kurtarmanın heyecanını yaşamaktadırlar.
Harpta, barışta, doğal afette, pandemide, kazalarda hayat kurtarıcı altın dakikaları iyi değerlendiren sağlıkçılar yetiştirmek dünyanın ihtiyacı haline gelmiştir.
Sağlık Bilimleri Fakültelerimizde de öğrencilerinize bu tür vakalara yaklaşımı ve en iyi hizmeti vermeyi öğreterek mezun etme gayreti içerisindeyiz.

Doç.Dr. Mehmet Zeki Avcı
Kıbrıs İlim Üniversitesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı