Enerji Bakanı Arıklı, Türkiye’den kablo ile elektriğin bağlanması halinde, Kıbrıs’ın güneyine de ucuz elektrik satma imkanının oluşacağını belirterek, “Güney’e 10 Cent civarında bir bedelle elektriği vermemiz halinde, Türkiye’den gelecek elektriğe engel olmaktan vazgeçebilir” dedi.

Ekonomi ve Enerji Bakanı Erhan Arıklı,düzenlediği basın toplantısında, KIB-TEK ve Türkiye’den kabloyla elektrik konularında açıklamalarda bulundu.

“KIB-TEK, batağa doğru yol aldı” diyen Bakan Arıklı, mevcut gidişatla kurumun sonunun KTHY gibi olacağını ifade ederek, “Devlette başlattığımız tasarrufları, KIB-TEK’te de yapmamız gerekiyor” dedi.

Kurumun, 2020 yılı içerisinde; personel ve yatırım giderleri de dahil olmak üzere 1 milyar TL’ye yakın bir ödeme yaptığını söyleyen Arıklı, “Bu para, çok ciddi bir para” dedi.

Yatırım amaçlı yapılan ödemelerin büyük bir kısmının, ihale adı altında bazı firmalara aktarıldığını tespit ettiklerini söyleyen Arıklı, sayaçlarla ilgili bir şirketin 30 Euro’ya ülkeye getirdiği dijital sayaçları, KIB-TEK’e 128 Euro’ya satmaya çalıştığını ifade etti.

“Sayaçlar, gümrüğe beyan edilen orijinal faturada 30 Euro, KIB-TEK ihalesinde ise en az 128 Euro” diyen Arıklı, “resmen adrese teslim ihaleler yapılmış. Bu ihale, önümüzdeki en büyük problemlerden biri. Kurumu bir ya da iki şirkete mahkum eden bir icraat söz konusu” dedi.

KIB-TEK Yönetim Kurulu’na atanan üyelerin, “tüm baskıları göğüsleyerek analizler yapmaya çalıştığını” söyleyen Arıklı, “Birtakım tedbirler alınacak. Yönetim Kurulumuz, en kısa sürede daha ucuz ve kaliteli bir elektrik üretimi çabası içinde” şeklinde konuştu.

Önümüzdeki haftalarda, Türkiye’ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini açıklayan Arıklı, “Türkiye’de, Enerji Bakanı ile bir anlaşma noktasına gelebileceğimizi düşünüyorum. Kablo ile elektrik olmazsa olmaz şartımız. Hızlı bir şekilde güneş enerjisine yönelmemiz lazım” dedi.

Türkiye’den kablo ile elektriğin bağlanması halinde, Kıbrıs’ın güneyine de ucuz elektrik verme imkanının da oluşacağını söyleyen Arıklı, “Kablo ile elektrik gelmesi halinde, Güven Yaratıcı Önlemler kapsamında Güney Kıbrıs’a da elektriğin ulaştırılmasının formülünü üretebiliriz. Zaten şu an Güney ile aramızda enterkonnekte sistemi var” ifadelerini kullandı.

Güney’deki elektriğin maliyetinin yüksek olduğunu söyleyen Arıklı, “Güney’e 10 Cent civarında bir bedelle elektriği vermemiz halinde, Türkiye’den gelecek elektriğe engel olmaktan vazgeçebilir” dedi.

Arıklı, “Bizim derdimiz, ekonomik anlamda, Güney’e elektrik satarak elde edeceğimiz parayla KIB-TEK’e alternatif bir kaynak yaratabilmek” şeklinde konuştu.

Kaynak.Kıbrıs Postası 

Editör: TE Bilisim