Başbakan Tufan Erhürman, hükümet olarak tüm olumsuzluklara rağmen hedefler doğrultusunda sosyal ve ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek için önemli hamleler yaptıklarını söyledi.

Başbakan Erhürman, “Bu memlekette bir şey olmaz, bir şey değişmez, yapanın yanına kâr kalır” algısını değiştireceklerini vurgulayarak, “Yapanın yanına kâr kalmaz, sorumluları bulunur, hesabı sorulur, bunu yerleştirmeye çalışıyoruz. İnsanımıza inanıyoruz” dedi.

Başbakan Erhürman, muhalefetin sürekli hükümete ömür biçtiğini, kurultayında dahi her genel başkan adayının cebinde ayrı bakanlar kurulu listesi taşıdığını belirterek, hükümet içerisinde herhangi bir tartışma olmadığını vurguladı.

Başbakan Tufan Erhürman dün akşam Geçitkale Gençlik Kültür ve Kongre Merkezi’nde halk toplantısında vatandaşlarla bir araya gelerek hükümetin 11 aylık icraatlarını anlattı.

Erhürman, 11 ay önce hükümet olarak kendilerine; sosyal ve ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmek için hamleler yapmak ve “yapanın yanına Mariobet kâr kalır ve bir şey değişmez”  iddiasını değiştirmek gibi iki, temel hedef koyduklarını söyledi.

Ekonomik kalkınmayı gerçekleştirecekleri dönemde ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldıklarını; öncelikle mevcut bütçeyle devam etmek zorunda kaldıklarını, temmuz ayında yüzde 80’e varan döviz kuru artışıyla karşılaştıklarını, yıl sonunda da sel felaketleri yaşandığını, bunlara rağmen bu olumsuzlukların arkasına saklanmadan önemli hamleler gerçekleştirdiklerini ifade etti.

“İTHALAT 1 MİLYAR 700 MİLYON DOLAR, İHRACAT SADECE 100 MİLYON DOLAR”

Erhürman, KKTC’nin ithalatının 1 milyar 700 milyon dolar, ihracatının ise sadece 100 milyon dolar olduğunu kaydederek, bu nedenle döviz kuru kaynaklı hayat pahalılığının Türkiye’den daha yüksek çıktığını belirtti.

Satacak mekanizma ve ürün kalitesi yakalanamadığı için otellerde tüketilen ürünlerin çoğunun ithal olduğunu vurgulayan Erhürman, “Otellere satabilsek, yurt dışına ihraç edecek mal bulamayız” dedi.

“TURİZM GELİRLERİ DIŞARIYA GİDİYOR”

Başbakan Erhürman, turizmden 850 milyon dolar gelir sağlandığını ancak bu gelirin de dışarıya gittiğini kaydetti.

Erhürman, otellerde çalışanların sadece yüzde 22’sinin KKTC vatandaşı olduğunu belirterek, ülkede yüzde 18 genç işsiz bulunduğunun altını çizdi.