Ersan Saner: “Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rum Cumhuriyeti olduğu iddia edilirse, ben de pasaportumu iade edeceğim”

Başbakan Ersan Saner, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait kimlik ve pasaport tartışmasını değerlendirerek, "Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Rum Cumhuriyeti olduğunu iddia ederse, bende pasaportumu hemen iade edeceğim" dedi.

Başbakan Ersan Saner, Genç TV ekranlarında yayınlanan ‘Bugüne Dair’ adlı programa canlı bağlantı ile katılarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Saner, pandemi dolayısıyla alınan kararları ve uygulamaları başarılı bulduğunu ifade ederek, “Hükümetin icraatlarını ben başarılı buluyorum. Ekonomik anlamda başarı sağlanabilmesi için açılımların bir an önce gerçekleşmesi gerekiyor. Devletin katkı yapmasına bağlayamayız. Tabi ki daha fazla katkı yapmayı arzuluyoruz ancak elimizdeki imkân bu kadar. Ülkemizdeki ekonomiyi ayağa kaldırmak için gerekli desteği göstereceğiz” dedi.

Başbakan Saner, bugün itibariyle yükseköğrenimde eğitim alan 13 bin 500 öğrencinin adaya geldiğini de bildirdi.

“KIBRIS TÜRK HALKI EGEMENLİĞİNDEN TAVİZ VERMEYECEK”

27-29 Nisan tarihleri arasında Cenevre’de gerçekleşen 5+BM gayriresmi toplantısına ilişkin de açıklamalarda bulunan Başbakan Ersan Saner, “Kıbrıs Türk tarafı olarak, çok net bir şekilde irademizi ortaya koyduk, ülkede egemen olarak yaşayan Kıbrıs Türk halkı egemenliğinden taviz vermeyecek. Cenevre’de de iki egemen yapı ile ancak adada bir çözümün gerçekleşeceğini ortaya koyduk…” ifadelerini kullandı.

“KIBRIS TÜRK HALKININ GİDİP RUM’A YAMA OLMA GİBİ BİR ANLAYIŞI YOKTUR”

Rum tarafının Kıbrıs’ı tek taraflı olarak sahibi olduklarına inandıklarını aktaran Saner, “Kıbrıs’ta bir işgal, istila varsa bu Rum tarafınındır. Kıbrıs Türk halkının gidip Rum’a yama olma gibi bir anlayışı yoktur” diye konuştu.

“BU ÜLKEDE YAŞAYAN EGEMEN TEK HALK VARSA RUMLARDAN ÖNCE KIBRISLI TÜRKLERDİR”

Kendisinin 1972 yılından kalma Kıbrıs Cumhuriyeti pasaportu ve kimliği olduğuna işaret eden Saner, “Doğduğumda da Kıbrıs Cumhuriyeti’nin doğum karnesini aldım… Bu tartışmaları tamamen yersiz buluyorum… Anastasiadis, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rum Cumhuriyeti olduğunu iddia ederse, ben de hemen iade edeceğim” şeklinde konuştu.

Başbakan Saner, şöyle devam etti:

“Bu ülkede yaşayan egemen tek halk varsa Rumlardan önce Kıbrıslı Türklerdir. Anastasiadis’e kendi hakkımı devredecek kadar kolay görmüyorum, çözümü nasıl bulacağımız farklıdır. Dolayısıyla doğru zeminde tartışmamız gerekir.

CUMHURBAŞKANINA PAPAĞAN DERSENİZ BİRTAKIM SONUÇLARI OLUR

Türkiye Cumhuriyeti’yle olan ilişkilerin en üst düzeyde olduğuna işaret eden Başbakan Ersan Saner, “Anavatan Türkiye’nin katkıları olmasa, bu ülkede altyapı yatırımı gerçekleştirmemiz de söz konusu olamaz. Anavatan Türkiye Cumhuriyetiyle ilişkilerimizi en üst düzeyde tutmamız gerekiyor…

Eğer herhangi bir kişi çıkıp da bazı kişilere bazı yakıştırmaları yapıyorsa tarafımca kabul edilemeyeceğini söylüyorum ancak bir tartışmayı da başlatırken ülkenin Cumhurbaşkanına papağan derseniz birtakım sonuçları olur. Bu tip yaklaşımların hiçbirimize bir faydası yoktur. Dolayısıyla bu konulara çok hassas bir şekilde yaklaşmamız gerektiğini düşünüyorum.

Ne tartışmaya ne de bu tip olayların büyümesine izin verme gibi bir lüksümüz olamaz. Dolayısıyla iki tarafın da çok dikkatli olması gerektiğini rica ediyorum.”

“HAVALİMANI İSİM DEĞİŞİKLİĞİ, BAKANLAR KURULU’NUN GÜNDEMİNDE DEĞİL”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın havalimanı isimlerinde değişikliğe gidileceği yönünde açıklamalarını da değerlendiren Saner, “Birtakım açıklamaları vardır, Bakanlar Kurulumuzda herhangi bir görüş yoktur…” ifadelerini kullandı.

Editör: TE Bilisim