Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ı kabul etti. Kabul sonrasında açıklama yapan Tatar, “Aşımızı istedik, Güney’e verilecekse biz de payımızı istiyoruz. Parası neyse öderiz…” dedi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab’ı kabul etti. Kabulün ardından basın toplantısı yapan Tatar, verimli bir toplantı olduğunu dile getirerek, Raab’a teşekkür etti.

Raab’ın konuyu takip ettiğini ve toplantıya oldukça hazırlıklı geldiğini ifade eden Tatar, önemli ilişkiler içerisine girilebilecek şekilde fırsatlar yakalandığını belirtti.

Ekonomik bir takım sıkıntıların aşılması kapsamında İngiltere ile direk uçuşlar çerçevesinde bir takım önemli görüşlerin alışveriş yapıldığını dile getiren Tatar, bir takım haksız ambargolar ve kısıtlamalar olduğunu, onların da bildiklerini aktardı.

Toplantıda pandemi nedeniyle de görüş alışverişi yapıldığının altını çizen Cumhurbaşkanı Tatar, İngiltere’de üretilen Koronavirüs aşılarından Güney Kıbrıs’a gönderilmesi durumunda, “Payımızı istiyoruz. Parası neyse öderiz” diyerek, Oxford aşısından talep ettiklerini ifade etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, “Aşıları erken zamanda alırsak, bu sıkıntıyı o denli atlatmış olacağız…” ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE İLE UYUM İÇERİSİNDE..."

Toplantının en önemli konusunun ise gayriresmi 5+1 toplantısının olduğunun altını çizen Tatar, “İngiltere hem bir garantör ülke, bu meselelere yakın olan bir ülke olarak çeşitli ziyaretler yapmışlardır. Nasıl katkı koyabileceklerini değerlendirdiklerini söyledi. Toplantılar bu konuyla ilgili olarak devam ediyor. Bizim pozisyonum Türkiye ile uyum içerisinde, iki devletli çözüm… Kendisi de bölgesel iktidar için kazan kazan durumunun olması için anlaşma ortaya çıkarsa herkesin memnun olacağını ifade etti” dedi.

“Adil, kalıcı ve sürdürebilir bir anlaşma istediğimizi anlattık” diyen Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Bu aşamadan sonra İngiltere’nin kendi teknik diplomatlarıyla nasıl açılımların yapılacağını göreceğiz… Bizlerin haklı tarafının görmüş olmaları harika bir gelişmeydi” ifadelerini kullandı.

Kayna:Kıbrıs Postası