Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ormanları 60934.0 Hektar toplam alana sahiptir. Bu rakam ülke yüzölçümünün sadece % 18.40’m a denk gelmektedir.
Uzun ve kurak yazların  hükümsürdüğü  Kıbrıs’ta insan-orman ilişkilerinin tetiklediği orman yangınları her zaman çıkmaktadır. Bütün uğraşı, yangın sayısından çok yanan alanın küçük kalmasını sağlamaktır .
1995 yılında çıkan “ Büyük  Beşparmak  Dağları Yangını” ve 1998 yılında çıkan “Güzelyurt Bölge Şefliği Hacıbayram I Serisi Yangını” bütün bu uğraşılara rağmen söndürülmeden  büyüyen büyük orman yangınlarıdır.  

Büyük Beşparmak Dağları Yangını
Mevkii: 27 Haziran 1995 tarihinde K.K.T.C. Malatya’da başlayan yangın, 29 Haziran 1995 tarihinde Alevkaya Bölgesi Rüzgarlı Tepe’de kontrol altına alınabilmiştir. Güneydeki sınırı Beşparmak Dağlarının en güneye bakan sırtları ile kuzeydeki tüm orman sının arasındadır. Yanan özel arazi sının ise yer yer sahil yoluna kadar inmektedir.
Coğrafi Mevkii :  35° 16’ 40” - 35° 20’ 30” Kuzey enlemleri ile 33° 12’ 30” - 33° 29’ 40” Doğu boylanılan arasında yer almaktadır. Bu coğrafi mevkii sınnlan içerisinde kalan tüm ormanlık alan tamamen yanarak yok olmuştur.
Çıkış Tarihi ve Devam Süresi: Yangın 27.06.1995 günü çıkmış ve 29.06.1995 günü söndürülmüştür. Buna göre yangının devam süresi yaklaşık 48 saattir. 
Yangının Çıkış Nedeni: Dikkatsizlik sonucu çıkmıştır. Söndürülmeden bırakılan bir piknik ateşi bu felakete neden olmuştur. 
Yangın Türü : Örtü ve tepe yangın şeklinde seyretmiştir.
Yanan Alan ve Zarar: Yangın söndürüldükten sonra yapılan hasar tespit çalışmalarına göre, Girne Bölgesinde; 4133.5 hektar orman alanı ile 1806 hektar özel arazi olmak üzere toplam 5939.5 hektar alan yanmıştır. Alevkaya bölgesinde ise, 1669.5 hektar orman, 460.5 hektar özel arazi olmak üzere toplam 2130 hektar saha yanmıştır. Her iki bölgede toplam 5803 hektar orman alanı ile 2266 hektar tarım alanı, toplam 8069 hektar alan yanmıştır. Bir başka deyişle Girne Bölgesindeki toplam alanın % 53.35’i, Alevkaya Bölgesindeki toplam orman alanının da % 12.84’ü yanmıştır. Bu oran ülke toplam orman alanımızın % 9.52’sine denktir. Meydana gelen zararın parasal değeri, 1995 yılı itibariyle 500.000.000.000 TL ’nin üzerindedir.

Arazi Koşulları: Yangın alanının ortalama yüksekliği 800m civarındadır. Saha genelde engebeli bir yapıya sahip olup, meyil % 20-30 arasında değişmektedir. Sahanın büyük bir bölümünde taşlık ve kayalık ormansız alanlar mevcuttur.

Yangın Söndürme Organizasyonu: Yangın haberi alındıktan hemen sonra sahaya hareket edilmiştir. Söndürme çalışmalarına Orman Dairesi ekipleri, askerler ve mükellefler iştirak etmiştir. Arazinin engebeli bir yapıda oluşu, rüzgarın şiddeti ve yön değiştirmesi söndürme çalışmalarım etkisiz hale getirmiştir. Bunun yanında sahanın belirli bir kısmının maki florası ile kaplı oluşu, geceleyin sevk ve idarenin zorluğu, yangın emniyet yollarının bulunmayışı yapılan çalışmalara büyük sekte vurmuştur. Söndürme çalışmalarına katılanlann yoğun çabalan ve rüzgarın şiddetinin azalması üe yangın kontrol altına alınarak söndürülmüştür.

Güzelyurt Bölge Şefliği Hacıbayram I Serisi Yangını 

Mevkii: Batıda K.K.T.C. sının, doğuda Yedidalga’dan Bağlıköy’e uzanan Koca Tepe Sırtı, güneyde K.K.T.C. sınırı, kuzeyde ise Akdeniz sahil şeridinden oluşmaktadır. Yanan özel arazi sınırlan ise Yeşilırmak-Bademliköy, Gemikonağı, Bağlıköy ve Ömerli yerleşim birimleri arasında yer alan sahalardır.

C oğrafi Mevkii: 35° 6 ’ 50” - 35° 11’ 10” Kuzey enlemleri ile 32° 41’ 55” - 32° 48’ 00” Doğu boylanılan arasında yer almaktadır. Bu coğrafi mevkii sınırları içerisinde kalan tüm orman ve arazi hemen hemen tümüyle yanmıştır. Yangın Rum kesiminde başlayıp ara bölgeye sirayet etmiş, daha sonra K.K.T.C. sınırlarını geçerek batı-doğu istikametinde yaklaşık 10 km mesafe kat etmiştir.

Çıkış Tarihi ve Devam Süresi: Yangın  04.07.1998 günü çıkmış ve 05.07.1998 günü söndürülmüştür. Buna göre takribi olarak 24 saat süreyle devam etmiştir.

Yangının Çıkış  nedeni: Yangının çıkış nedeni bilinmemektedir. Rum adli makamları bu konuda herhangi bir açıklama yapmamışlardır.
Yangın Türü : Örtü ve tepe yangım şeklinde seyretmiştir

Yanan Alan ve Zarar : Yanan saha, 2742 hektar orman alanı ile 958 hektar özel araziden oluşmaktadır. Buna göre toplam 3700 hektar saha yanmıştır. Bir başka deyişle Güzelyurt Bölgesi toplam orman alanının % 23.89’u, ülke toplam orman alanının ise % 4.5’i yanmıştır. Zararın maddi boyutu çok yüksek olup, 1998 yılı birim fiyatlarıyla hesaplandığında 700.000.000.000 TL’nin üzerindedir.
Arazi Koşulları: Yangın alanının ortalama yüksekliği 120 m’dir. Bu yükseklik sınırım aşan değerlere de rastlamak mümkündür. Meyil % 10-15 arasında değişmektedir.
Yangın Söndürme Organizasyonu: Yangın haberi alındıktan hemen sonra sahaya hareket edilmiştir. Söndürme çalışmalarına Orman Dairesi ekipleri, askerler ve mükellefler katılmıştır. Yangının ara bölgede yoğunlaşması söndürme çalışmalarım güçleştirmiştir.
1995 yılında çıkan “Büyük Beşparmak Dağları Yangını” ve 1998 yılında çıkan “Güzelyurt Bölge Şefliği Hacıbayram I Serisi Yangını”, Kuzey Kıbns’ta 1975-1998 yıllarını kapsayan periyotta meydana gelen büyük orman (Sınıf G) yangınlarıdır. K.K.T.C. genel toplamına göre, “Büyük Beşparmak Dağları Y angını ” toplam orman alanının % 9.52’sini, “Güzelyurt Bölge Şefliği Hacıbayram I Serisi Yangını” ise toplam orman alanının % 4.50’sini yakarak kül etmiştir. 

Tepebaşı'ndaki Askeri Bölge 
Mevki: Tepebaşı bölgesinde çıkan yangın daha sonra Kalkanlı bölgesindeki ODTÜ Kuzey Kıbrıs Kampüsü'ne ulaşmış, kampüsteki öğrenciler ve çalışanlar tahliye edilmişti.

Yangın Nedeni :Alana sigara izmaritinin atılması.
Çıkış Tarihi ve Devam Süresi: 17.05.2020 çıkmış ve 18.05.2020 günü söndürülmüştür. Buna göre takribi olarak 24 saat süreyle devam etmiştir.
Yangın Türü : Örtü ve tepe yangım şeklinde seyretmiştir.

Yangın söndürme Organizasyonu: Yangın haberi alındıktan hemen sonra sahaya hareket edilmiştir. Söndürme çalışmalarına Orman Dairesi ekipleri , itfaiye ve havadan yangın helikopterleri müdahale etmiştir. 

Tepebaşı köyünde ormanlık alanda başlayan ve Kalkanlı'ya kadar uzanan yangında Anıt Zeytin ağaçları da dahil olmak üzere, 7 bin 500 dönüm yandı. 

Karşıyaka köyünün güneybatı kısmı
Çıkış Tarihi ve Devam Süresi:  Yangın 31 Temmuz 2021 Cumartesi 12:30  saatlerinde meydana gelmiş ve 31 Temmuz 2021 Cumartesi 15:59 saatlerinde söndürülmüştür. 

Yangın Türü: Örtü ve tepe yangım şeklinde seyretmiştir.
Yangın söndürme Organizasyonu: yangına polis, itfaiye, Orman Dairesi, Sivil Savunma ekipleri, Lapta Belediyesine ait su tankerleri, bölge halkı ve askeri personel müdahale etti. 

Orman yangınların nedenleri? 

Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD)’ın raporuna göre yangına neden olan faktörler şunlardır : 
Orman Yangınlarının Nedenleri:
•    İhmal ve dikkatsizlik nedeniyle çıkan orman yangınları:
•    Ormanda güvenlik tedbiri alınmadan ateş yakılması,
•    Yakılan ateşin söndürülmeden bırakılması,
•    Sönmemiş sigara izmariti ve kibritin yere atılması.
•    Orman içinde veya bitişiğindeki tarlalarda istenmeyen ot veya anızın yakılması,
•    Gece aydınlatma için ormanda ateşle dolaşılması,
•    Cam ve cam kırıklarının ormanda bırakılması,
•    Çocukların orman içinde ateşle oynamaları.
•    Kasıtlı çıkarılan orman yangınları:
•    Tarla veya otlakları genişletmek için ormanın bilerek yakılması,
•    Orman içinde yapılan kanunsuz işleri gizlemek için yangın çıkarılması,
•    Birilerinden intikam almak veya bir şeyi sabote etmek için yangın çıkarılması,
•    Yabani hayvanları uzaklaştırmak için yangın çıkarılması.

Orman Yangınlarının Zararları ise AFAD’ın raporuna göre şu şekilde sıralanmıştır:
Orman Yangınlarının Zararları:
•    Biyolojik çeşitlilik büyük zarar görür.
•    Ormanlarda yaşayan canlıların yaşam alanları yok olur.
•    Canlı ve cansız örtünün yok olmasıyla erezyon, sel-taşkın ve hava Kirliliği gibi doğal afetlerin sayısında ve hızında artma görülür.
•    İklim sisteminde (sıcaklık, rüzgâr, nem ve yağışa doğrudan etki ederek) bozulmalar görülür.
•    Orman ve orman ürünlerine dayalı turizm, sağlık, spor, avcılık gibi sektörler olumsuz yönde etkilenir.

Yangın Söndürmede Kullanılan Yöntemler ise şöyle belirlenmiştir:

Soğutarak Söndürme:
•    Su ile Soğutma: Yanıcı maddeyi boğma ve yanıcı maddeden ısı alarak yangının söndürülmesinde en büyük etken olmaktadır.
•    Yanıcı Maddeyi Dağıtma: Yanan maddenin dağıtılmasıyla yangın nedeni olan yüksek ısı bölünür, bölünen ısı düşer ve yangı yavaş yavaş söner.
•    Kuvvetli Üfleme: Yanan madde üzerinde kuvvetli olarak üflenen hava alevin sönmesine ve yanan maddenin ısısının düşmesine neden olmaktadır.
Soğutarak söndürme ilkesi ile başlangıç yangınlarında başarıya ulaşılabilir.


Havayı kesme:
•    Örtme: Katı maddeler (kum, toprak, halı, kilim vb) ve kimyasal bileşikler (köpük, klor, azot vb) kullanılarak yanan maddenin oksijen ile temasının kesilmesi ile yapılan söndürmedir. Akaryakıt yangınlarına örtü oluşturan kimyasal kullanılmaktadır.
•    Boğma: Yangının oksijenle temasının kesilmesi veya azaltılması amacıyla yapılan işlemdir. Özellikle kapalı yerlerde oluşan yangınlara uygulanır.
•    Yanıcı Maddenin Ortadan Kaldırılması: Yanma koşullarından olan yanıcı maddenin ortadan kalkması sonucu yangının söndürülmesidir.


SÖNDÜRÜCÜ MADDELER NELERDİR?
•    Su: Ateşi söndüren maddeler arasında en önemlisi sudur. Su özellikle A tipi yangınlar için (katı) mükemmel bir söndürücüdür.
•    Kum: Yanıcı maddelerin oksijenle ilişkisinin kesilerek söndürülmesinde kullanılır.
•    Karbondioksit Gazı (CO2): Yanan maddenin üzerini kaplayan karbondioksit gazı yanıcı maddeyi oksijensiz bırakarak yangının söndürülmesi olayıdır.
•    Kuru Kimyevi Tozlar: Kimyasal tozların cinslerine göre A,B,C sınıfı yangınlar etkin bir şekilde söndürülebilmektedir.
•    Köpük: Köpük yanan yüzeyi tamamen kaplar. Bunun sonucu olarak da hava ile teması keser ve ayrıca soğutma özelliğinin bulunması nedeniyle de yangın söndürücü olarak kullanılır.
YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİ;
•    Kolayca ulaşılabilecek bir yerde tutulmalıdır.
•    Yeri herkes tarafından bilinmelidir.
•    Duvara sıkıca sabitlenmelidir.
•    Her yıl ilgili firma tarafından bakımı yapılmalıdır.
•    Bir kez kullanıldıktan sonra mutlaka tekrar doldurulmalıdır.


YANGIN SÖNDÜRME TÜPLERİNİN KULLANIMI;
•    Pimi çek,
•    Ateşin kaynağına yönelt,
•    Sık,
•    Süpür

Yangın Anında Yapılması gerekenler ise şu şekildedir: 
YANGIN ANINDA YAPILMASI GEREKENLER
•    Telaşa kapılmadan çevrede yangın ihbar düğmesi varsa ona basılmalıdır,
•    110 nolu telefondan yangın itfaiyeye bildirilmelidir. Yangının adresi en kısa ve doğru şekilde mümkünse yangının cinsi ile birlikte (bina, benzin, ahşap, araç vb)bildirilmelidir.
•    İtfaiye gelinceye kadar mümkünse yangını söndürmek için eldeki mevcut imkanlardan yararlanılmalıdır.
•    Yangın kapalı alandaysa yayılmasını önlemek için kapı ve pencereler kapatılmalıdır,

•    Bunlar yapılırken kendimiz ve başkaları tehlikeye atılmamalıdır,
•    Eğer alevler çoğalmışsa ve binadan çıkış olanaksızsa, yatak altlarına dolaplara saklanılmamalı, pencereden dışarıdakilerle iletişim kurulmaya çalışılmalıdır,
•    Dumandan boğulmamak için yardım gelene kadar eğilerek ve sürünerek hareket edilmeli, ağız ve burun ıslak bez ya da mendille kapatılarak nefes alınmalıdır,
•    Duman ve yanık kokusu başka odadan geliyorsa kapılar açılmamalı, kapıya dokunulmamalıdır.
•    Kıyafetiniz alev almışsa; koşmadan durup yere yatarak yuvarlanılmalıdır. Battaniye türü örtüler alınarak alevler boğulmaya çalışılmalıdır.
•    Eğer vücudumuzda yanık varsa, hemen soğuk suya tutulmalıdır.

Yangınlarla ilgili Anayasamızda geçen bazı yasalar : 

Madde 14 ve 18 Altında Tüzük
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Bakanlar Kurulu Fasıl 60 Orman Yasasının 14. maddesinin
kendisine verdiği yetkiyi kullanarak aşağıdaki Tüzüğü yapar.

Orman yangınlarında yangına civar köy ve kasabaların 18 yaşını
bitirip 60 yaşını doldurmamış bütün erkek nüfus beraberlerinde
mevcut balta, kürek, kazma, testere, tırmık, trakör, su atabilen ve
taşıyabilen her türlü makine, araç, gereç ve buna benzer yangın
söndürmeye yarıyacak aletleriyle yangın yerine gitmeye ve yangını
söndürmeye yardımcı olmaya mecburdurlar.

(2) Yangını söndürmeye gelenler yangın söndürmeye kâfi gelmezlerse
yangın sahasının uzaklığına bakılmaksızın diğer köy ve kasaba
halkından mükellef olanlar da yangın yerine gönderilir.

(3) Orman yangınlarına mükellef taşımak amacıyle gerektiğinde
askeri, resmi ve sivil vasıtalardan derhal yararlanılır. Bu amaçla
yangına gönderilen vasıtaların akaryakıt ve diğer harcamaları
Orman Dairesi tarafından karşılanır. Bu amaçla kullanılan
vasıtalarda meydana gelecek her türlü zarar Orman Dairesinin
tesbiti ve Bakanlığın onayı ile Devlet tarafından tazmin edilir.

(4) Yangın mükelleflerinin yangını söndürmede yetersiz kaldığı
durumlarda ve yardım talep edildiği hallerde Askeri birlikler de
yangın söndürmeye yardımcı olurlar ve yangın tamamen kontrol
altına alınıp söndürülünceye dek sahadan ayrılmazlar.

(5) Yangın söndürme işinde çalıştırılan mükelleflere parasız ekmek,
katık ve sigara verilir. Ayrıca geçerli ücret üzerinden
ödüllendirilebilirler.

(6) Yangın söndürmeye gönderilen mükellefler yangın kontrol altına
alınıp tamamen söndürülünceye kadar yangın mahallinden
ayrılmazlar.
Yangınlarda süratle hareket etmek ve etkili olmak esastır. Bu
amaçla yangın mükelleflerinin yangın mahalline gönderilmesine
kadar yangına derhal müdahale edip yangını küçükken
söndürebilecek ilk müdahale ve hazır kuvvet ekipleri kurulur.

(2) İlk müdahale ekipleri Orman Dairesinin önerisi ve Bakanlığın
onayı ile uygun görülen sayıda oluşturulan ve Orman Dairesinin
uygun göreceği yerlerde konuşlandırılır.
İlk müdahale ve hazır kuvvet ekipleri her yıl yangın mevsiminin
başlangıcı olan 1 Mayıs tarihinde kurulur ve yangın tehlikesinin
ortadan kalktığı Ekim ayı sonuna kadar çalıştırılır.
Her kim, bu Tüzükte öngörülen kurallara uymaz ve aksi davranışta
bulunursa suç işlemiş olurlar ve mahkûmiyetleri halinde “Fasıl 60”
Orman Yasasında öngörülen cezalara çarptırılır
Bu Tüzüğü Bakanlar Kurulu adına Orman işlerinden sorumlu Bakanlık
yürütür.

Tüm halkımızı özellikle bu sıcak havalarda daha dikkatli olmaya davet ederek Muıstafa Kemal’in şu sözlerini hatırlatırız
 "Ormansız bir yurt, vatan değildir." - "Yeşil görmeyen gözler,renk zevkinden yoksundur.Burasını öyle bir ağaçlandırın ki,kör bir insan dahi yeşillikler arasında olduğunu anlasın." - "Uygarlığın temelinde ağaç, çiçek ve yeşillik bulunmaktadır.