Antik Girne Şehri ve Limanı Derneği Başkanı İsmail Sabbar, Antik Liman’daki sorunların Asyabahis her geçen gün arttığına dikkat çekerek, bölgenin kaderine terk edildiğini bildirdi.

Turizmin rekabet edebilir hale getirilmesi için sorumlu makamlar tarafından hiçbir ciddi adım atılmadığını vurgulayan Sabbar, tüm uyarılara rağmen olumsuz koşulların devam ettiğini söyleyerek, Girne Antik Limanı’nı vahim bir duruma geldiğini belirtti.

“LİMAN YOK OLMAK ÜZERE”

Süregelen kötü yönetim, vizyon eksikliği ve altyapı sorunları yüzünden, ülkemizin en değerli varlığı ve kültür mirasının yok olma riski ile karşı karşıya olduğu uyarısında bulunan Sabbar, “Antik Girne’nin içinde bulunduğu durumu dikkate alarak, Girne’nin gelecekte sağlıklı ve dengeli bir biçimde gelişmesini sağlayacak plan, proje ve programlarını hazırlayabilmesi, aynı zamanda bölgede yaşanan tüm olumsuzlukların olumluya çevrilebilmesi için derneğimiz kapsamlı bir strateji hazırlamıştır” dedi.

“İLGİSİZ, BAKIMSIZ, ÇÖKÜNTÜ HALİNDE…”

Antik Girne’de her geçen gün var olan sorunların daha da arttığı ve bölgenin kaderine terk edildiğini vurgulayan Sabbar,  Antik Girne Şehri ve Limanı’nın ilgisiz, bakımsız ve çöküntü bir kent parçasına dönüştüğü belirtti. Bunun herkes tarafından çok net bir şekilde görülmesine rağmen, sorumlu makamlar tarafından hiçbir ciddi adım atılmadığını söyleyen Sabbar, mevcut kötü düzenin sürdürülmesine göz yumulduğunu ifade etti.

Sabbar, “Yıllar içinde gittikçe artan olumsuz koşullar, güvenceden yoksun ve risk altında olan Antik Girne’yi tüm uyarılara rağmen vahim bir duruma sokmuştur” dedi.

“LİMAN EN ÖNEMLİ SİMGE”

Limanı koruma ve kullanma dengesi içinde Antik Girne’yi nitelikli ve özel bir turizm cazibe merkezine dönüştürmek gerektiğini ifade eden Sabbar, bunun da tarihsel süreç içinde değişen ve gelişen şehirlerin örneklerini baz alarak Girne’ye uygulamaktan geçtiğini belirtti.

Sabbar, “Her ülkeyi takdim eden ve tanıtan bir sembol vardır. Antik Girne Limanı ülkemizin en önemli simgesi, kapak resmi ve vitrini olmakla birlikte ülke turizmine kaynak oluşturan ve kalkınmasına yardımcı olan bir bölge konumundadır. Tarihi, kültürel ve doğal birçok mirası bünyesinde barındıran Antik Girne yaşayan organizmadır. Hem maddi hem de manevi değeri vardır. Adeta KKTC’nin kalbidir” dedi.

BÖLGEDEKİ SORUNLAR ARAPSAÇI…

Sabbar, “Bölgedeki problemlerin oluşmasında ise çevre ve ses kirliliği, güvenlik yetersizliği, çarpık, düzensiz ve gelişigüzel yapılaşma, tarihi dokuya uygunsuz donanım, kanalizasyon ve su sorunu, trafik ve araç park yeri düzensizliği, işletmelerin ziyaretçilere karşı olumsuz davranış biçimleri, sunulan hizmetlerin gerek kalite, hijyen ve gerekse fiyat bakımından yetersizliği, denizin kirletilmesi, düzenli bir şekilde temizlenmemesi ve kötü koku yayması gibi olumsuzluklar yatmaktadır. Ayrıca restoran, bar, otel işletmecileri, yatçılar, balıkçılar ve oturanlar arasındaki sorunlar ve daha birçok halledilmesi gereken konunun da halledilmediği ve tam bir sorun yumağı haline dönüştüğü bir gerçektir” şeklinde konuştu.

LİMAN’DAKİ YETKİ KARMAŞASI…

Girne limanında yetki karmaşası konusuna da değinen Başkan Sabbar, böyle bir şeyden söz etmenin mümkün olmadığını söyleyerek, konuşmasını şöyle tamamladı:

“2012 yılında alınan bir kararla limanın tek yetkilisi Turizm Bakanlığı’dır. Girne Belediyesi işletmelerden aldığı ücret karşılığında hizmet veriyor. Antik liman bir kültür mirası olması sebebiyle, kültür mirası da Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Yasası’na tabidir. Liman olması nedeniyle limanlardan sorumlu Limanlar Dairesi olduğuna göre, Limanlar Dairesi de Ulaştırma Bakanlığı’nın bir dairesi olması nedeniyle limanın mendireği ve rıhtımı ile ilgili sorumluluk da Limanlar Dairesi’ne aittir.”

 KAYNAK: KIBRIS HABERCİ

Editör: TE Bilisim