19 Ağustos - 19 Eylül 2021 Tarihleri Arasında Toplamda 171 işletme, gıda hijyeni, genel hijyen ve Covid-19 Pandemi Önlemleriyle ilgili denetlenirken işletme izni olmayan bir berber ile genel gıda güvenliği açısından eksikleri tespit edilen bir şarküterinin faaliyeti durdurularak mühürlendi.

Girne Belediyesi, kent geneli içerisinde faaliyet gösteren ve gıda ile ilgili olan işletmelerin rutin hijyen kontrolleri yanında Covid-19 pandemi önlemlerini de denetlemeye devam ediyor. Okulların açılmasıyla birlikte öğrencilerin hizmet aldığı okul kafeteryaları ile okul dışında rağbet ettikleri sosyal mekanlar yoğun şekilde denetlenmektedir.

Yapılan kontrollerde işletme izni olmadığı tespit edilen Falcon Berber ile mühürsüz ve gıda güvenliği koşullarına aykırı et satışından dolayı Tazecik Gıda bünyesinde hizmet veren şarküteri bölümünün faaliyeti durdurulmuş; burada satışa sunulan muhtelif et ve ürünlerine imha edilmek üzere el konulmuştur. Teknik eksiklerini gideren iki işyerinin de sonraki günlerde faaliyetlerine izin verilmiştir.

Cezai yaptırımlar

Uygunsuzlukların cezai işlemlere tabi tutulduğu kontroller kapsamında 62 iş yerine eksikliklerinden dolayı ihbar verildi, 10 işletmeye eksiklerini gidermemesi halinde kapatma uyarısı yapıldı, bir iş yerine de gıda güvenliği ve çevre sağlığı riski yarattığı gerekçesiyle toplam 792 TL para cezası kesildi. Tüketimi insan sağlığı açısından uygun bulunmayan 207,02 kg muhtelif et ürünü ile 47 kasa muhtelif sebze ve meyve ürününe de imha edilmek üzere el konulmuştur.

Ayrıca her çarşamba kurulan Girne Belediyesi Açık pazarındaki satışlar için de Covid-19 Pandemi önlemleri çerçevesinde denetimlerinin sürdürüldüğü belirtildi.

Girne Belediye Sağlık Şube Amiri:

“Gıda güvenliği uygulamalarının mevsimi yoktur. Kesintisiz sağlanması gereken bir olgu olduğundan; resmi denetim ekibi olarak yapılan hijyen kontrollerinde bunun doğru şekilde sağlandığını işyerlerinde teyit etmek bizlerin görevidir. Girne Belediyesinin resmi kontrolleri bağımsız ve tamamen bilimsel bir irade ile gerçekleştirilmektedir. İşyerlerimizin gıda ile ilgili sunduğu ürün ve hizmetlerin sorumluluğu yine işletmecinindir. Gıda hijyen bilimi içerisinde özellikle çocuk yaştaki öğrencilerimizin hassas bir bünyede oldukları düşünüldüğünde; gerek özel gerekse devlet okullarımızın kafeterya hijyeni konusunda kontrol kriterlerimizden ödün verilmemektedir.”

Girne Belediye Başkanı Nidai Güngördü:

“Uluslararası bir niteliği olan Girne kentimiz, şu tarihlerde yurtdışından gelen öğrencilerimizi karşılamaya hazırlanırken bizler de Belediye olarak onların sağlığını korumak adına denetimlerimizi sıklaştırdık. Girne Belediyesi olarak bu şehirden hizmet alan tüm halkımız yanında öğrencilerimiz, turistlerimiz ve şehrimizi ziyaret edenlerin sağlığının güvencesi olmak için de çalışmaya devam edeceğiz. Okul yılı açılırken Pandemiye karşı aşılanmanın bir kere daha önemini hatırlatır, eğitim ayağının pürüzsüz şekilde devamı için maske, mesafe ve hijyen kurallarını benimsememiz ve uygulamamız gerektiğinin altını önemle çizer; yeni okul yılının tüm eğitim camiamıza ve öğrencilerimize hayırlı olmasını temenni ederim.’’

Editör: TE Bilisim