Lefke’ye ara bölgeden (Aplıç – Kırmızı uçurum bölgesi) gelen ağır toksitli suyun engellenmesi için geçen kış bir çalışma yapılmış ve suyun gelmesi engellenmişti. Sosyal medyada durumu gösteren fotoğrafları paylaşan vatandaşlar, tehlikenin devam ettiğini hatta hiç durmadığını ifade etti. Lefke Çevre ve Tanıtma Derneği Başkanı Ahmet Hızlı, durumun acilen kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı.

“ANLAŞMA GİZLİ TUTULDU”

Dernek Başkanı Ahmet Hızlı, Rum tarafındaki maden şirketinin bakırlı suyu daha yukarıya pompaladığını ve Güney’deki firmanın suyun içindeki bakırları aldığını dile getirdi. Hızlı, “Güney’deki firmanın kalan atık suyu bir şekilde bizim tarafa pompaladığını düşünüyorum. Güney Kıbrıs’ın bu firma ile anlaştığını birkaç gün önce duyduk. Gizli tutuldu ve hiçbir şekilde halka bilgi verilmedi” dedi.

 “BİLGİ VEREBİLİRLERDİ”

Lefke’deki çevre sorunlarıyla 1995’ten beri ilgilenen bir çevre derneği olduklarını anımsatan Başkan Hızlı, “En azından bize bilgi verebilirlerdi. Bu firmaya suyu veriyorsa mutlaka anlaşma yapılmıştır. İçeriğinde ne var? Bedava mı verildi? Satıldı mı? Yoksa bunun karşılığında firma bir şeyler mi veriyor? Sonuçta içerisinde bakır olduğu için firmanın faydasına olan bir sudur. Firma o bakırı işler ve bakırı yurt dışına pazarlar” ifadelerini kullandı.

“ANALİZ YAPILMALI”

Başkan Hızlı, söz konusu suyun yer altına karışmışsa bunun tehlike boyutunun büyük olduğunu söyledi. Acilen analiz yapılması gerektiğini vurgulayan Hızlı, “O suyu engellediler dediler ama su geldi. Günlerce aktı ki belli bir yere ulaştı. Detaylı çalışma yapılması lazım. İçerisinde ağır metal var mı, varsa kullanımı engellensin. Biz dernek olarak BM’ye mektup verdik. Fugasa madeni yer altı sularını kirletiyor diye. Sonucu bekliyoruz” şeklinde konuştu.