Siyaset Bilimci ve Gazeteci Taha Can Gürlek Güney Kıbrıs Rum Yönetimine silahlanma için ayırdığı bütçe  hakkında konuştu.

Taha can GürlekGüney Kıbrıs Rum Yönetimine silah ambargosunun kaldırılmasına yönelik karar medyada yeni bir şeymiş gibi lanse ediliyor fakat maalesef yeni bir şey değil. “  ifadelerini kullanarak

 “ABD, 2020 yılında da savunma ürünlerinin GKRY’ne koşullu bir şekilde ihracat kısıtlamasını kaldırmıştı. 2020’ye kadar GKRY’nin 100 milyon Euro’yu geçmeyen silahlanma bütçesi, 2021 yılında 143 milyon Euro, 2022 ise 180 milyon Euro olmuştu. Bugün ise 2023 yılı için 170 milyon Euro olarak öngörüldüğünden bahsedildiğini belirtti  ve şöyle devam etti:  

“Rakamlara baktığımızda ciddi anlamda bir silahlanma görüyoruz. Zannediyorum bu rakamlar daha da artarak devam edecek. Kimse şu an GKRY’nin, Yunanistan gibi provokasyona başlamayacağının garantisini veremez. Ayrıca askerlik yapan her Rum vatandaşı yarın savaş olacakmış gibi teçhizatı ile birlikte terhis oluyor. Bütün bu tablodan önümüzdeki dönem askeri gerginliğin, provokasyonların ve silahlanmanın daha da artarak devam edeceği anlamını çıkarabiliriz.” Sözlerine yer verdi.

Genç siyasetçi sözlerini “Diğer yandan bakıldığında ABD sürekli bu taktiği uyguluyor. Bir yolunu bulup sorunlu bölgelerde gerilimi tırmandırıyor sonra elinde bulunan eski silahları taraflara satarak kazanç elde ediyor ve bu yöntemle para kazanıp, yeni silahlar için de ordusunda yer açmış oluyor.”  Şeklinde sonlandırdı.