Ulusal Birlik Partisi Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu, Ada TV’de Erçin Şahmaran’ın sunduğu “Gündeme Bakış” programına katılarak, Kıbrıs sorunu ve cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Görülebilir gelecekte çözüm yok, ama müzakere var” diyen Hasipoğlu, şöyle devam etti:

“Biz yıllardır hep  takvim dedik, bir süre sınırı olsun ve o süre sınırını sonunda bir sonuç olsun. Ki biz de Kıbrıs Türk halkı olarak önümüzü görelim hep temennimiz bu oldu. Ondan sonra tabi Sayın Akıncı Cumhurbaşkanı olunca beş yıllık bir süre geçti. Biz bırakın ortak bir açıklama yapmayı, biliyorsunuz Eroğlu, Anastasiadis döneminde belli konularda bir uzlaşma olmuştu bir ortak açıklama metni bile çıkmıştı. Sayın Akıncı, ‘ben barış dili kullanacağım ve çözümü adaya getireceğim’ dedi. Ama o kullandığı dille, ne bir takvimi elde edebildik, ne de ortak açıklama yapılabildi.

Günün sonunda, New York da tabi hiçbir sonuç elde edilemedi. New York da yapılan görüşmeler, her yıl yapılan Birleşmiş Milletler Genel Kurulu görüşmeleridir. Ve orada da bir şekilde yarım saatini Genel Sekreter Guterres ayırıyor. Her iki lider birlikte üçlü görüşme yapıyor bazen tek tek yapılıyor. O üçlü görüşme aşamasına bile gelinemedi.düşünün gelemedik. Crans Montana’daki görüşmelerin en sonunda, bu iş çöktü. Aslında Sayın Akıncı da bunu fark etti ve artık benim neslimin son denemesiydi dedi ve noktayı koydu.”

Anastasiadis’in son yaptığı önerilerde “Kıbrıs Türk tarafı sadece kendini ilgilendiren konularda söz hakkına sahip olsun” niyetini ortaya koyduğunu işaret eden Oğuzhan Hasipoğlu, devamında şunları kaydetti:

“Ve diyor ki, merkezi devletin etkilerini alalım azaltalım kurucu devletlere verelim. Bu aslında konfederal bir yapı için bir ipucudur size. Güçlendirilmiş iki kurucu devlet diyor. Ama Türk tarafı sadece kendini ilgilendiren konularda karar versin. Aynı öneriyi ben niye yapmıyorum karşı tarafa. Ayni öneriyi bizde yapalım. Kıbrıs Rum tarafı da sadece kendini ilgilendiren konularda karar alsın, merkezi devletin de tek yetkisi uluslararası anlamda tek bir kimlik olsun. Yani Birleşmiş Milletler de, Avrupa birliğinde, tek bir sandalyemiz olsun ona hiç itirazımız yok. Ama içte egemen eşit devlet olsun. Yani artık bunu görmesi lazım Sayın Akıncı ve Sayın Erhüman’ın da.”

Cumhurbaşkanlığı seçimi için de görüşlerini paylaşan Oğuzhan Hasipoğlu, şunları dile getirdi:

“Genel Başkanımız Sayın Tatar aday olmayacaksa, ben aday olmayı düşünüyorum. Artık halkımız istiyor ki, belli yerlere tecrübeli arkadaşlar gelsin. Bizim karar merciimiz, parti meclisimizdir. Parti meclisimiz, tabanımız, halkımız eğer bu isteği bu talebi yukarıya yaparsa zaten seçimle birlikte ben de girerim. Bu seçim önemli bir seçimdir. Bu seçim partilerin güç denemesi yapacağı, gücünü ölçeceği bir seçim değildir. Kıbrıs konusunda aynı görüşü savunan sağ partiler ilk turdan güç birliği yapmalı. Tüm sağ partiler ilk tura ortak bir adayla girmeli.”