Sonbahar ile birlikte iç piyasaya sürülen süt miktarı özellikle eylül ayından sonra yetersiz kalmaya başladı. Son haftalarda ise Koop Süt’ün ürünlerini marketlerde bulmak zorlaştı. Nedeni ise süt miktarının azalması.

Kooperatif Süt Fabrikası’nın ürettiği laktozsuz sütün piyasada bulunmaması üzerine yaptığımız araştırmada söz konusu sütün piyasada olmamasının nedeninin ambalaj sorunundan kaynaklandığını öğrendik.

Koop Süt Müdürü Salih Yücesoylu ambalajın yurt dışından geldiğini bir gecikmenin yaşandığını ancak bu sorunun aşıldığını ifade ederek önümüzdeki haftadan itibaren laktozsuz sütün yeniden marketlerde yerini alacağını belirtti.

İç piyasada tüketilen süt miktarının yeterli olup olmadığına ilişkin soruyu da yanıtlayan Salih Yücesoylu, iç piyasaya dönük ham süt miktarında bir azalmanın söz konusu olduğuna dikkat çekti.

Koop Süt’ün geçen yıl 100-120 ton civarında süt işlediğini ancak bu yıl bu rakamın çok düştüğünü ifade eden Yücesoylu 55 bin tona kadar gerilediklerini anlattı. Bu miktarın 45 bin tonunun uzun ömürlü süt olarak piyasaya sürüldüğünü geriye kalanın ise başka amaçlar için kullanıldığını kaydetti.

Üretimde bir azalma olmasına karşın üretici ise ürettiği sütün hatırı sayılır bir miktarını ihraç ediyor. Hellim, kaşar gibi süt ürünlerinin ihraç edilmesi ve ihracatın teşvikinin de olması iç piyasada süt eksikliğini yaratıyor. Örneğin hellimde 1 TL, kaşarda ise 2 TL teşvik var. Teşvik söz konusu olunca da üretici ihracata yönelince iç tüketimde bir eksiklik yaşanıyor.

Yaz aylarında süt tüketiminin azalması normal karşılansa da sonbahardan sonra iç piyasadaki tüketim artmaya başlar. Özellikle Ocak-Şubat döneminde iç tüketim doruğa çıkar.  Tam da şimdi bu dönemde süt tüketiminin artmaya başlaması ile üreticiden alınan miktar yetersiz kalmaya başladı. İç piyasada tüketimin arttığı dönemde Bakanlığın ihracat ile ilgili düzenleme yapması veya üretimi artıracak önlemler alması gerektiği üzerinde duruluyor.

Koop Süt Müdürü Salih Yücesoylu, “Bizim görevimiz sağlıklı hijyen ürünleri yüksek kar marjı gözetmeden piyasaya sürmektir. Biz üreticinin sütünü almasak tüketiciler fahiş fiyatlarla karşı karşıya kalır. Koop Süt olmasa bu halk özel sektöre teslim olur.  Bir örnek vermek istiyorum. Keçi sütü ithal ediliyor ve bu marketlerde 14-15 TL’ye satılıyor. Bunu biz ürettik ve 7 TL’den piyasaya sunduk. Ama beklediğimiz gibi olmadı. Küçükbaş hayvan üretimini geliştirirsek süt üretimi de artar. Bu ülkede küçükbaş hayvan üretimini aktif destek gerekir. Yoksa durum hiç de iç açıcı değil” diyerek üretimde ülkeyi bekleyen tehlikeye işaret etti.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları da ihracata dikkat çekerek özel sektörün bazı süt ürünlerini ihraç ettiğini belirtti. Naimoğulları Koop Süt’ün hak ettiği kadar süt aldığını savundu.