Ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar, alım gücünün döviz karşısında değerini kaybetmesinin yanı sıra yapılan zamlarla zor günler geçiren vatandaş, çareyi İhtiyat Sandığı’nda arıyor. 2020 yılının ilk gününde yapılan zamlar karşısında sosyal medya üzerinden isyan eden vatandaş, borçlarını ödemekte zorlanıyor. Yeni yılın ilk günlerini yaşadığımız şu günlerde adeta İhtiyat Sandığı Dairesi’ne akın eden, biriken paralarından alacakları avansla bir nebze olsun içinde bulunduğu ekonomik darboğazdan kurtulmayı hedefleyen vatandaş, geleceği için biriken parayı günü kurtarmak adına kullanmak zorunda kalıyor.

2020 yılında daireye kaç kişinin başvurduğunu ve halkın dört gözle beklediği ödemelerin ne zaman yapılacağı konusunda HABERCİ gazetesine açıklamada bulunan İhtiyat Sandığı Müdürü Erman Yaylalı, kurumun ödemeler konusunda bir sıkıntı yaşamadığını ancak başvuru sayısında yoğunluk olduğunu kaydetti.

700 KİŞİ BAŞVURDU

2020 yılında gerek emeklilik ödemeleri, gerekse avans için daireye toplamda 700 kişinin başvuruda bulunduğu bilgisini veren Müdür Erman Yaylalı, her yıl döndüğünde durumu sıkışık veya yetersiz olan vatandaşın yılda bir kez alma hakkı olduğu avans için daireye başvuruda bulunduğunu söyledi.

Yaylalı, bunların yanı sıra, emekli olan vatandaşın da emeklilik maaşlarını çekmek için başvurularda bulunduğunu belirterek, günde 100’e yakın kişiye ödeme yapıldığının ve ödemelerde hiçbir mali sıkıntının söz konusu olmadığına vurgu yaptı.

“GÜNDE 60 KİŞİYE AVANS ÖDEMESİ YAPILIYOR”

İhtiyat Sandığı Dairesi Müdürü Erman Yaylalı, dairenin ülkedeki en güçlü kurumu olduğunu ve  fonun 50 bin çalışana ait olduğunu ifade ederek, kendisinin bu parayı korumakla yükümlü olduğuna dikkat çekti.

Ödemelerde hiçbir zaman sıkıntı yaşanmadığının altını çizen Yaylalı, günde avans başvurusu yapan 60 kişiye ödeme ifade ederek, başvuru tarihinden sonra bir buçuk hafta bekleme süresi olduğunu ve bu sürenin ardından ödemelerin sorunsuz olarak yapıldığını belirtti.

Yaylalı, bunun dışında emeklilik parasını almak için de başvuranların yapıldığına dikkat çekerek avans ödemeleriyle birlikte günde yüz kişiye 3 ila 4 milyon TL’lik ödeme yapıldığını açıkladı.

 “SİGARA VE ALKOLE ZAM YAPILABİLİR”

Seyrüsefer, kimlik ve ehliyete aşırı zam yapıldığı için vatandaşın tepkili olduğuna dikkat çeken Yaylalı, bunu yaparak gelir kaynağı oluşturmak yerine sigara ve alkol gibi lüks tüketim ürünlerine zam yapılırsa daha kalıcı bir gelir kaynağı elde edileceğini belirtti.

Yaylalı, kendi ayaklarımız üzerinde bağımsız olarak durabilmek adına, kalıcı gelir kaynağı sağlayacak çözümler üretmemizin ülkemiz ve ekonomimiz açısından büyük bir önem taşıdığını vurguladı.

“ÖDEMELER ÖNCELİK SIRASINA GÖRE YAPILIYOR”

Erman Yaylalı, ödemelerin başvuru sırasına göre yapıldığını ve her başvurana ödeme için bir buçuk hafta süre verildiğinin altını çizerek, istisnai durumlarda öncelik tanındığını ve ihtiyaçlı olan vatandaşa erken ödeme yapma durumlarının olduğunu ifade etti.

Vatandaşın sağlıkla ilgili ciddi bir problemi varsa veya çok acil yapması gereken bir ödemesi varsa bunu daireye verecekleri resmi belgeler nezdinde değerlendirmeye alındıklarını kaydeden Yaylalı, durumun aciliyetine göre bazen gün içinde bazen de birkaç gün sonra ödemenin yapılabileceğini belirtti.

Kimlerin ihtiyat sandığı ödemelerinden faydalanabileceği sorusunu yanıtlayan Yaylalı, 50 yaşını doldurmuş ve 25 yıl yatırım yapanlar, işten ayrılıp 6 ay işsiz kalanlar, durumuna bakılmaksızın 55 yaşın üzerinde olup yatırımları tam olanların ihtiyat sandığından yararlanabilecekleri cevabını verdi.