Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, kayıt dışılığın önlenmesine ilişkin yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Hür-İş Federasyonu temsilcilerini kabulünde yaptığı konuşan Sucuoğlu, üçüncü ülkelerden gelen insanların çoğu zaman dil bilmemesi ve yaşadığı sosyo-kültürel farklılıklar yüzünden kolay kandırıldığını, sezonluk işlerde çalıştırıldığını ve kayıt dışı duruma düştüklerini ifade etti.

Türkiye’den nitelikli iş gücü

Bakan Sucuoğlu, şu bilgileri verdi:

“Af yanında kapsamlı bir tüzük çalışması yapıyoruz. Kayıt dışılığı en düşük seviyeye getirecek tedbirler üzerinde çalışıyoruz. Geçtiğimiz hafta Bakanlık bürokratlarımız Ankara’daydı. İstihdam alanında Otomasyon Projesi geliştirilmesi ve İş-Kur üzerinden ülkemize nitelikli iş gücü getirtilmesi konusunda iş birliği yapılması amacıyla ilerleyen günlerde teknik heyetler bir araya gelerek görüşecek.  Ağustosun ikinci haftasından sonra ben de Ankara’da temaslarda bulunacağım.”

“Yabancı işçi sayısı 6 kat arttı”

2010’dan 2018’e kadar geçen süreçte, üçüncü ülkelerden gelen yabancı işçi sayısının 6 kat arttığını vurgulayan Çalışma Bakanı Sucuoğlu “Öyle bir duruma doğru gidiyoruz ki artık sağlık ve eğitim sektöründe kendi vatandaşımız gerekli hizmeti alamıyor. Artık bu kadar küçük bir ülkede, bütçesel sıkıntıların olduğu bir ortamda daha kontrollü gidilmesi gerekiyor. Cesur bir şekilde taşın altına elimizi koymamamız lazım yoksa 5-10 yıl sonra çok daha çok sıkıntı ile karşılaşacağız. Tedbir almamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Sucuoğlu, daha önceki aflardan farklı olarak bazı tüzük değişiklikleri ile yatırımlarını düzenli yapan işverenlere de afla birlikte katkı sağlamak amacında olduklarını sözlerine ekledi.