Kıbrıs Postası - RAHMICAN ÇALIŞKAN

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala kurbanlıklar alınmaya başlandı… İslâm’ın 5 şartından biri olan Kurban kesiminin tam olarak İslâma uygun kesilip kesilmediği merak konusu…

Ülkemizdeki et sektörünün önde gelen isimlerinden KIB-ET şirketinin sahibi ve direktörü Ahmet Fuat Soyumert, Kurban kesiminde pek de fazla İslâmi şartların göz önünde bulundurulmadığına dikkat çekerek, kurban kesiminde nelere dikkat edilmesi gerektiğini Kıbrıs Postası’na değerlendirdi.

Kıbrıs Postası TV’de yayınlanan Rahmican Çalışkan’ın hazırlayıp-sunduğu Soru İşareti programına konuşan Ahmet Fuat Soyumert, kurban kesmenin, İslâm’ın 5 şartından birisi olduğunu anımsattı.

Kurban kesiminin Hz. İbrahim’den günümüze dek gelen bir uygulama olduğuna işaret eden Soyumert, “Bizde, adet yerini bulsun diye kurban kesiliyor, İslâmi şartlar pek de dikkate alınmıyor” dedi.

KURBAN NASIL OLMALI?

Kurbanın kesilebilmesi için büyük baş hayvanın 2 yaşını tamamlaması gerektiğini, bunun göstergesinin de süt dişlerinden sağlı-sollu atmak olduğunu ifade eden Ahmet Fuat Soyumert, “İnsanlar buna pek de riayet etmiyor. Hayvanın güzel olması gerekir, ayıbı, kusuru olmaması gerekir” değerlendirmesini yaptı.

“KESİM SIRASINDA, DİNİ GÖREVLİLER DE BULUNMALI”

Her sene Din İşleri Başkanlığı’nın kurbanlık hayvan alırken ve keserken nelere dikkat edilmesi gerektiği hususunda, insanları bilgilendirmesinin önemine değinen Soyumert, “Ancak bu konuda Din İşleri Başkanlığı’nın her yıl bilgilendirme yapmadığını söyledi.

Din İşleri Başkanlığı’nın kurban kesim sırasında kesimlere müdahil olması gerektiğinin altını çizen Soyumert, uygun olup olmadığını imamların kontrol etmesi gerektiğini belirtti.

HELAL KESİM NASIL OLUR?

Kurban olacak hayvanı keserken omuriliğine dokunulmaması gerektiğine dikkat çeken Soyumert, helal et kesiminde kanın, hayvandan tam olarak atılmasının önemini vurguladı.

Bütün hastalıklar kandan belli olduğunu, azami şekilde kanın hayvanın vücudundan atılması gerektiğini hatırlatan Soyumert, “Hayvanın kanını vücuttan attığımız da bu helal kesim olur” ifadelerini kullandı.

ET NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?

Kanın tam olarak hayvanın vücudundan atıldığında, raf ömrünün daha uzun olduğunu ve ilk önce etin şoklanması, daha sonra ise dipfrizde muhafaza edilmesi gerektiğini kaydeden Ahmet Fuat Soyumert, “Halkı bu konuda bilgilendirmek gerekir” değerlendirmesini yaptı.

“DİNİ OTORİTELER KESİM İLE İLGİLİ BİLGİ VERMELİ”

Kesim konusunda, İslâm’a yönelik kesilmesi konusunda bilgi verilmesi gerektiğini yineleyen Soyumert, bu konunun dini otoriterlerin görevi olduğundan söz etti.

“BU YIL HİZMET VEREMEYECEĞİZ, ÖZÜR DİLERİM”

KIB-ET’in 52 yıl sonra ilk kez bu Kurban Bayramında halka hizmet veremeyeceğini, çünkü Tarım Bakanlığı’nın geçtiğimiz günlerde kulak numarası olmadığı gerekçesiyle hayvanları toplayıp mezbahayı mühürlediğini dile getiren Ahmet Fuat Soyumert, “Bu yıl kurbanlarını kesemeyeceğim için halkımızdan özür dilerim. Mezbahamız kapalı olduğu için kesemiyoruz” diyerek cümlelerini noktaladı.