METROPOLİTAN Polis teşkilatında stajyer dedektiflere öğretilen bir kurs, üniversite öğretim görevlilerinin ‘ırkçı, kadın düşmanı ve ayrımcı’ olduğunu söyleyip öğretmeyi reddetmelerinin ardından düşürüldü. Metropolitan Polis Teşkilatı 26 Temmuz Salı günü, ırkçı ve dini açıdan rahatsız edici bir vaka incelemesi kullandığı için özellikle Türk ve Kıbrıs Türk toplumundan özür dileyerek, “çok fazla üzüntüye neden olan” eğitim materyali için “çok üzgün” olduğunu belirtti.

Times’a göre eğitim programı, Asyalı ve Orta Doğulu göçmenlerin uyuşturucu satıcıları, kara para aklayıcıları, tecavüzcüler ve çocuk istismarcıları olarak klişelerini içeren bir vaka çalışması içeriyordu. Gazete, vaka incelemesinin Çinli bir para aklayıcıyı öldürmek için Gurkha bıçağı kullanan bir Türk uyuşturucu satıcısına odaklanan bir rol yapma senaryosu içerdiğini bildirdi.

Eğitim programı dört Londra üniversitesinde – Brunel, Anglia Ruskin, West London Üniversitesi ve East London Üniversitesi – öğretilir ve özel bir Babcock International şirketine dış kaynak sağlanır. Times’a göre, Met’in suç akademisi ve emekli memurlar, ensest, boğaz kesme, kendini yaralama ve engelli bir çocuğa yönelik saldırıları da içeren vaka çalışmasının hazırlanmasına ve onaylanmasına yardımcı oldu. Kuvvet, içeriğin ‘akademik ekip’ tarafından ‘Suç Akademisi’nden meslektaşları da dahil olmak üzere Met’ten operasyonel girdilerle’ hazırlandığında ısrar etti.

 Tartışma, geçen ay ‘ciddi veya kritik eksiklikler’ ile ilgili endişeler nedeniyle ilk kez özel önlemlere dramatik bir şekilde yerleştirilen polis kuvvete yönelik bir dizi darbenin yenisi.


‘İNGİLTERE’NİN EN BÜYÜK KUVVETİNDEKİ SAYISIZ FİYASKO’

HMICFRS’den bir mektup, Sarah Everard’ın memur Wayne Couzens tarafından öldürülmesi, Team GB sprinter Bianca Williams’ın ‘ırksal profilli’ durdurulması ve aranması ve 15 yıllık bir striptizcinin çıplak araması da dahil olmak üzere İngiltere’nin en büyük kuvvetindeki sayısız fiyaskoya atıfta bulundu. -Child Q olarak bilinen yaşlı siyahi kız öğrenci. Seri katil Stephen Port’un gerektiği gibi soruşturulmaması ve Charing Cross Polis Karakolunda memurlar tarafından paylaşılan ırkçı WhatsApp mesajlarının açığa çıkması da dahil olmak üzere daha fazla skandalın ardından geliyor.

Tartışmalı vaka çalışmasını öğretmekle görevli üniversite öğretim görevlileri, kursu ayrımcı olarak eleştirdi. UEL kurs direktörü ve ‘National Black Police’ kurucu üyesi olan Ruwan Uduwerage-Perera, öğretim görevlilerine gönderdiği bir e-postada Times tarafından görüldü: “Malzeme kesinlikle berbat. Senaryo ayrımcı’’ ifadesini kullandı.

‘GENÇ ZİHİNLERİN IRKÇILIK VE AYRIMCILIKLA KİRLETİLMESİNE İZİN VEREMEYİZ’

Bu arada, vaka çalışmasını öğreten eski bir Met dedektifi olan Gurpal Virdi, içeriğin poliste neden ‘hiçbir şeyin değişmediği’ aktardı ve şunları ekledi: ‘‘Eğitimciler olarak genç zihinlerin ırkçılık ve ayrımcılıkla kirletilmesine izin veremeyiz. Polislik, dar görüşlü olmaktan ziyade açık fikirli olmakla ilgilidir.’’ Irkçılık içeren polis kursu İngiltere’de yaşayan Türkçe konuşan toplum tarafından da tepki gördü. Vaka çalışması, çok sayıda suç eyleminden sorumlu bir Türk Müslüman erkek üzerine odaklandı. İşlediği suçların grafik detaylarıyla ‘ırkçı, uyuşturucu satıcısı bir Türk gangsteri, katil ve tecavüzcü’ olarak tanımlandı.

Bu suçlar arasında bir ‘Çinli adamı’ ‘Gurkha bıçağı’ kullanarak öldürmek, ‘Hint Hindu kız arkadaşına’ 13 yaşındaki kızlarının önünde saldırmak ve tecavüz etmek ve aleyhine olduğunu bilmesine rağmen kadını sığır eti yemeye zorlamak yer alıyordu.  Aynı Türk adamın Kıbrıslı Rum komşularını ırkçı bir şekilde taciz ettiği ve engelli oğluna tekerlekli sandalyesinden “gülmesi için” bahşiş verdiği de yazıldı.

TÜRKÇE KONUŞAN TOPLUMDAN TEPKİ

Türkçe konuşan toplumdan gelen tepkilerden biri ise, ‘‘Bu özelliklerin bazılarını tek bir kişiye atfetmek anlaşılabilir olsa da, Met’in neden bu kadar çok aşağılık özelliği tek bir kişide toplamaya ihtiyaç duyduğunun, aşırı ve kısmen saçma bir Türk karikatürü yaratmasının net bir açıklaması yoktu’’ gibi yorumlar oldu.

İçeriğin öğretildiği üniversitelerdeki öğretim görevlileri, vaka çalışmasını derslerine dahil etmeyi reddettiler ve bu durum, bu yaz kursu alan yeni kursiyerlere farklı bir vaka çalışması öğretileceğini teyit etme gücünü harekete geçirdi.

Bir sözcü, kuvvetin yeni polis memurları için işe alım eğitimi vermek için Babcock International ile ticari ortaklık içinde çalıştığını söyledi ve Babcock’un da kursu sunan dört Londra üniversitesi ile ortak olduğuna dikkat çekti.

 ‘ÇOK ÜZGÜNÜZ VE NEDENİNİ ANLIYORUZ’

 Metropolitan Polisi, yayımladığı açıklamada özellikle Türkçe konuşan toplumdan özür diledi.

“Tüm topluluklardan ve doğrudan etkilenen Türk ve Kıbrıs Türk toplumundan özür dilemek istiyoruz, bunun bu kadar çok üzdüğü için çok üzgünüz ve nedenini anlıyoruz. Mevcut inceleme sürecini daha da güçlendirmek için, tüm yeni eğitim materyallerinin, düşüncemizi test etme, sorgulama ve şekillendirme görevine sahip olan MPS Öğrenme ve Geliştirme Topluluğu Referans Grubu aracılığıyla sunulması artık standart bir uygulama olacaktır’’ ifadesi Metropolitan Polisi tarafından kullanıldı.

Editör: TE Bilisim