Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami Meclis’teki konuşmasında, soruşturma önergelerinin gerekçelerini değerlendirip, tümüne bugüne kadar birçok kez cevap verildiğini söyledi.

 KIBTEK'in şeffaf ve açık şekilde faaliyet yürüttüğünü, bilançosunun da talep edildiği takdirde kurumdan alınabileceğini kaydeden Nami, gizli saklı hiçbir şey olmadığını ve araştırma konusu olacak bir icraat olmadığını belirtti.

İhaleye henüz çıkılmadığını, yapılanın ihaleye çıkma duyurusu olduğunu kaydeden Nami, geçmiş dönemden farklı olduklarını dile getirdi ve firma işaret etmemek adına bu duyurunun yapıldığını belirtti.

UBP döneminde 26 Ekim 2017’de alınan bir kararı kürsüden okuyan Nami, “Bir firmanın adı karara yazıldı ve buradan alınacak denildi. Şirket gösterme budur. Araştırma önergeleri bu tip icraatları yapanlarla ilgili yapılır” dedi.

Bu sırada UBP milletvekilleri ile bakan arasında sözlü tartışmalar yaşandı.

“MECLİS’İN VAKTİNİN ÇALINMASI DOĞRU DEĞİL”

Özdil Nami, genel geçer konuşmalar yaparak, araştırma önergesi sunulmasının ve Meclis’in vaktinin çalınmasının doğru olmadığını söyledi.

Enerji politikalarıyla ilgili hükümetin ve bakanlığın görüşlerinin birçok kez ifade edildiğini dile getiren Nami, kabloyla elektrik konusunda da Türkiye ile yapılan anlaşmaların Arıklı’nın dile getirdiği koşullara bağlı olmadığını belirtti.

Nami, ön şartlar Betpas konulmadığını ve iki devlet arasında imzalanan anlaşma dahilinde çalışmaların devam ettiğini söyleyerek, KKTC tarafının yaptıklarını sıraladı.

Özdil Nami, net bir şekilde açıklama yapılmasına rağmen bu bilgiler verilmemiş gibi açıklamalar yapılmasının “samimi olmadığını, bu açıklamaları yadırgadığını” söyledi.

Kabloyla elektriğin gelmesi projesinin Türkiye ile birlikte yapılacağını, geçtiğimiz bir yılın da buna yönelik harcandığını ancak projenin ne zaman hayata geçeceğinin bilinmediğini belirten Nami, bu projenin gerçekleşmesinin sadece KKTC’ye bağlı olmadığını kaydetti.

Geçiş sürecinde yenilenebilir enerji konusunda araştırma yapıldığını söyleyen Nami, ilgili firmalara da teklif yaparak, kuruma sunma çağrısında bulunulduğunu belirtti.

Nami, enerji konusunda hiçbir şey yapılmadığının söylendiğini ancak güneş enerjisinde bu yıl 60 megavatlık bir kapasiteye ulaşılacağını kaydetti. Çoklu tarifenin şubatta devreye gireceğini söyleyen Nami, Enerji Verimlilik Yasası’nın hazırlandığını ve Enerji Dairesi kurulmasına yönelik yasanın da Bakanlar Kurulu’na sevk edileceğini ifade etti.

Özdil Nami, “Her türlü bilgi talebinizi hem bakanlık, hem de KIB-TEK’ten alabilirsiniz. İhale süreci de şeffaflık içinde yapılacaktır ki henüz zaten ihaleye çıkılmadı. Birçok araştırma konusu varken bu konuda araştırma yapmaya gerek yok. Bu önergenin hükümet tarafından ret edilmesini öneriyorum. Meclis’in değerli vaktinin gerçekten araştırılması gereken konular için harcanması gerekiyor” dedi.

Nami, Türkiye’deki hiçbir muhatabının kabloyla ilgili projede mevcutların dışında ön şart veya talepte bulunmadığını kaydetti.

Öngörüşmenin tamamlanmasının ardından ilk olarak Arıklı’nın sunduğu önerge oylandı ve oy çokluğuyla kabul edilmedi.