New York'ta BM olağan toplantılarının ilk gününde Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis arasında federasyon tartışması yaşandı.Olağan toplantılarının ilk gününe , Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rum Dışişleri Bakanı Nikos Hristodulidis arasında yaşanan federasyon tartışması damga vurdu.

Rum Bakan elini uzatarak, “neden hemen Federasyon konusunda anlaşmıyoruz?” diye sordu,

Çavuşoğlu müzakere etmek için müzakere edilmeyeceğini daha önce de söylediğini belirterek, Rum Bakan’a “Senin liderin bunu reddetti, önce neyi müzakere edeceğimize karar vermemiz lazım, neyi müzakere edeceğiz, iki devlet mi, başka bir şey mi?” deyip elini çekti.

Rum Bakan Hristodulidis, “neyi müzakere edeceğimiz belli, sadece bir çözüm var, iki toplumlu iki kesimli federasyon. İki devlet veya konfederasyonu unutun” deyince, Bakan Çavuşoğlu, “son sefer (Crans Montana’da) senin önünde senin liderin konfederasyonu ortaya attı. Rum lider Anastasiadis geçen yıl bir federasyon, bir konfederasyon dedi. Önce neyi müzakere edeceğimizi açıkça tartışmamız lazım. Biz yıllardır çözüm için uğraşan taraf olduk, hem Annan planında hem Crans Montana’da” diye konuştu.