AstraZeneca aşısının kullanımı KKTC'de de askıya alındı

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, dün akşam AB yetkililerinin kendilerini aradığını ve AstraZeneca aşılarının durdurulmasını talep ettiğini, bu nedenle AstraZeneca aşısının KKTC’de durdurulduğunu ifade etti. Üstel 1500 kişiye AstraZeneca aşısının yapıldığını da belirtti.

Sağlık Bakanı Ünal Üstel, Meclis Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmasında, dün akşam Avrupa Birliği’nden yetkililerin Sağlık Bakanlığı’na ulaştığını ve AstraZeneca aşısının durdurulmasını talep ettiklerini, bu nedenle AstraZeneca aşısının KKTC’de durdurulduğunu ifade etti.

Bakan Üstel, “Bize ulaşan aşıların serileri, sorunlu olduğu düşünülen serilerden değil. Bu nedenle aşılamaya devam etmemizi söylemişlerdi. Ancak dün akşam saat 21.00’de bize ulaştılar ve durdurmamızı istediler, biz de durdurduk” dedi.

Üstel soru üzerine, “AstraZeneca aşısı ülkemizde yaklaşık 1500 kişiye yapıldı” ifadelerini kullandı.

Söz konusu aşının kullanımı, kanda pıhtılaşma yarattığı iddiasıyla Avrupa ülkelerinde 'geçici olarak' askıya alındı.

EMA: “AŞININ FAYDALARI RİSKLERİNDEN FAZLA”

Oxford-AstraZeneca aşısının bazı ülkelerde kullanımının durdurulmasının ardından görüş belirlemek üzere dün toplanan Avrupa İlaç Ajansı (EMA), aşının faydalarının risklerinden fazla olduğunu bildirdi.

Oxford-AstraZeneca aşısının incelemesine devam edildiği ve pıhtılaşma vakalarının çok küçük sayılarla ifade edildiği belirtilen açıklamada, "Aşılanan kişilerdeki pıhtılaşma sonucu damar tıkanması vakalarının sayısı, genel nüfusta rastlananlardan fazla görünmüyor." ifadesi yer aldı.

Açıklamada ayrıca "İnceleme devam ederken EMA, AstraZeneca aşısının hastaneye yatışlar ve ölümlerle bağlantılı olarak COVID-19'u önlemedeki faydasının, yan etki risklerine göre ağır bastığı görüşünü korumaktadır." denildi.

Avrupa ülkelerinde 9 Mart itibarıyla Oxford-AstraZeneca aşısı olan 3 milyon kişinin, 22'sinde pıhtılaşma vakasına rastlanmıştı.

DSÖ: “OXFORD-ASTRAZENECA, KULLANILAN DİĞER AŞILAR GİBİ MÜKEMMEL BİR AŞI”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, bazı ülkelerin, Oxford-AstraZeneca aşısının kullanımını askıya aldığının farkında olduklarını, bu aşıya ilişkin incelemelerinin sürdüğünü kaydetmişti.

DSÖ Bilim Heyeti'nden başuzman Dr. Soumya Swaminathan, AstraZeneca ve diğer aşıları kullanan insanlara "paniğe kapılmama" çağrısında bulunarak, "Şu ana kadar dünya genelinde 300 milyondan fazla doz farklı (COVID-19) aşılar uygulandıktan sonra, COVID-19 aşılarıyla bağlantılı belgelenmiş ölüm bulunmuyor." bilgisini paylaştı.

DSÖ Sözcüsü Margaret Harris de "AstraZeneca, kullanılan diğer aşılar gibi mükemmel bir aşıdır. Kullanılmaması için hiçbir neden yok. Ölümlerle ilgili verileri inceledik. Bugüne kadar aşılamadan kaynaklandığı kanıtlanmış bir ölüm olmadı." ifadesini kullanmıştı.

Ayrıca DSÖ'nün Aşı Güvenliği Danışma Komitesinin bugün Oxford-AstraZeneca aşısını görüşmek üzere toplanması bekleniyor.

Kaynak:Kıbrıs Postası 

Editör: TE Bilisim