Oğuzhan Hasipoğlu: “Cumhurbaşkanlığı seçimleri ertelenirken Anayasa’ya aykırılık yok muydu?”

UBP Genel Sekreteri Hasipoğlu, yarın Meclis Danışma Kurulu’nda görüşülecek olan, partisinin “Ad-Hoc Komite oluşturulması” yönündeki önerisiyle ilgili “Anayasa’ya aykırı… Ad-Hoc Komite dayatması olursa, bu iş mahkemede biter” diyen CTP lideri Erhürman’a tepki gösterdi: “Cumhurbaşkanlığı seçimleri ertelenirken Anayasa ihlal edilmedi de UBP’nin Komite önerisi mi Anayasayı ihlal edecek?”

Erken seçim tarihine ilişkin görüşmelerin yapıldığı Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde çoğunluğu elinde bulunduramayan hükümetin, “Ad-Hoc Komite oluşturma” önerisi yarın Meclis Danışma Kurulu’nda gündeme getirilecek.

Başbakan Ersan Saner’in önerisi olan “Ad-Hoc Komite”de; UBP’nin 3, CTP’nin 2 ve HP, DP, TDP ile YDP’nin 1’er üyesinin bulunması talep ediliyor.

Ancak muhalefet, bu önerinin Anayasaya aykırı olduğunu savunuyor.

BRT’de katıldığı programda konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, , Ad-Hoc Komitelerdeki üye sayılarının, siyasi partilerin Meclis’teki Milletvekili sayısı oranıyla belirlendiğini ifade ederek, “HP’nin Meclis’te grubu var ama 1 temsiliyet verilecek, grubu olmayana da 1 temsiliyet verilecek. Bu Anayasa’ya aykırı” dedi.

Erhürman, “Böyle bir dayatma yapılmaya çalışılırsa, bu iş mahkemede biter. Mahkemeleri siyasete hiç çekmek istemediğimiz bir noktadayız. Ama böyle bir dayatma olursa, bu iş mahkemede biter” şeklinde konuştu.

"BU MECLİS CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE BİLE ERTELENDİ, O SÜREÇTE İHLAL YOK MUYDU?"

Erhürman’ın ardından aynı programa katılan UBP Genel Sekreteri Oğuzhan Hasipoğlu ise “Bu Meclis, Cumhurbaşkanlığı seçimlerini bile erteledi. O süreçte Anayasa ihlali yoktu, şimdi UBP’nin oluşturmak istediği geçici Komite mi Anayasaya aykırı olacak? Pandemi koşulları değişmedi” dedi.

Hasipoğlu, “Yargıya taşımak şeklindeki tehditkâr söylemler kabul edilemez” ifadelerini kullandı.

Hasipoğlu, “Normalde seçim ve halk oylamasına ilişkin yasa tasarıları ve öneriler, Hukuk ve Siyasi İşler Komitesi’nde görüşülür. Bu komite, iktidarın çoğunlukta olduğu bir komite olur. Ama UBP, bu komitede eşitliği kabul etmiştir. Bizim burada, daha geniş kapsamlı bir geçici komite önerimiz var” şeklinde konuştu.

"CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMİNDE GÖSTERDİĞİMİZ ANLAYIŞI MUHALEFETTEN BEKLİYORUZ"

Hasipoğlu, “seçim için bu acele tavrı anlamak mümkün değil. UBP, hiçbir zaman seçimden kaçmaz ama ülke gerçeklerini de dikkate almamız gerek. Bizim, Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde gösterdiğimiz anlayışı yarın da muhalefetten bekliyoruz” ifadelerini kullandı.