Sağlık Bakanı Ali Pilli, Girne’deki hastanenin parasının hazır olduğunu ancak ihaleye çıkılamadığını Lefkoşa’daki 500 yataklı hastaneyle ilgili ise istimlak sorununun çözülemediğini söyledi.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, BRT’de Manşet + programında önemli açıklamalarda bulundu.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, aşıların yapılan plan kapsamında randevulu bir şekilde yapıldığını ancak randevu almayan kişilerin de aşı olmak için gelmesiyle yığılmalar olduğunu aktardı. Pilli, ülkede bürokrasinin yavaş ilerlemesinden dolayı sağlık altyapısına yapılacak yatırımlarda gecikme yaşandığına dikkat çekti. Pilli, Girne’deki hastanenin parasının hazır olduğunu ancak ihaleye çıkılamadığını Lefkoşa’daki 500 yataklı hastaneyle ilgili ise istimlak sorununun çözülemediğini söyledi.

“Randevulara uymayanlar yığılmaya neden oluyor”

Akdoğan’a 480 aşı gönderildiğini anlatan Pilli, “Saklama koşulları önemlidir bu nedenle peyder pey gönderiyoruz. Günlük aşılama için randevu verilir. Yığılma olmaması gerekir. Şikayet yapan Akdoğan Belediye Başkanını anlamak mümkün değil. Bazı belediyeler sağlığa siyaset karıştırıyor. Lapta Alsancak Serdarlı Değirmenlik Belediyeleri iyi çalışıyor” diye konuştu.

“Temaslılar, hastalık zatürreye dönünce ortaya çıkıyor”

Pilli, temaslıların kendisini gizlemesiyle hem kendisini hem de etrafındakileri tehlikeye attığını söyledi. Ali Pilli, kendisini gizleyen temaslıların hastaneye hastalığı ilerlemiş bir şekilde geldiklerine işaret ederek, “Hastalık zatürreye dönünce geliyorlar” dedi.

“Karpaz’da kimin nerede kaldığı biliniyor”

Hareketi kısıtlamak için iki ilçenin kapatıldığını ancak halen daha sokakların kalabalık olduğunu belirten Pilli, bazı kişilerin açık olan yerlere gittiğine dikkat çekti.

Pilli, Karpaz’da ilçe emniyet toplantısı yapıldığını ve bugün açıklama yapılacağını belirterek, “Kapanma olacaksa 3 gün önceden haber verilmesi gerektiği ifade edilir. Bu uygulama insanların tedbirleri alması içindir. Mesela bir restoran ona göre tedbirini alır. Bu verilen süre suiistimal edilmemeli. Bir kısım insan açık olan bölgelere gitti. Karpaz’da kimin nerede kaldığı biliniyor” ifadelerini kullandı.

“Emekliyim maaşım var gider evimde otururum”

Yapılan icraatların sürekli eleştirildiğine de işaret eden Pilli, “Bu işi yapmak isteyen biri varsa ben çekilirim. Emekliyim maaşım var gider evimde otururum” diye konuştu.

“Yatak sayısında sıkıntı yok”

Salgını yanmış hastaneyle karşıladıklarını anlatan Pilli, geçen sürede sağlık konusunda önemli yatırımlar olduğunu vurguladı.

Acil Durum Hastanesinin faaliyete girdiğini belirten Pilli, “Pandemi hastanesinin yarısı çalışıyor. Röntgen tomografi bölümleri çalışmaya başladı. 24 yataklı bölümü kullanıma açtık” dedi.

Yatak sayısında sıkıntı olmadığını ve şu an boşta 50 yatak daha olduğuna dikkat çeken Pilli, “Yatak sayımız var yeter ki ağır hasta gelmesin” dedi.

“Ülkede bürokrasi yavaş ilerliyor”

Ülkede bürokrasinin yavaş ilerlemesinden dolayı sağlık altyapısına yapılacak yatırımlarda gecikme yaşandığını anlatan Pilli şöyle konuştu:

“Acil durum hastanesi modern ve tam teşekküllü bir hastanedir. Bu hastaneyi yapanlar aynı zamanda havaalanını yapanlardır. Özel bir şirketle anlaştık. Mekanik çalışma yapılacak ücret almayacaklar.

Ülkede bürokrasi yavaş ilerliyor. Girne hastanesiyle ilgili ihaleye aşamasındayız. Parası hazırdır.

Lefkoşa’daki 500 yataklı hastanenin yapımı için Türkiye bizden daha çok çalışıyor. Meclisten geçti protokol imzalandı. Türkiye hastane konusunda bizi zorluyor ancak bize düşen görevi biz yapmadık istimlak edilmesi gereken yerler var.

Güzelyurt Hastanesi 3’ncü etap bitti. 2021 de çalıştırılması lazım.

Sağlık çalışanları konusunda sıkıntımız yok altyapıda ve sistemde eksiklikler var. Buralarda iyileştirmeler yapılmalıdır”.