Farmakoloji (İlaçbilim) Profesörü İbrahim Benter, Hidroksiklorokin adlı ilacın Corona Virüsü tedavi edip edemeyeceğine dair uluslararası tıp camiasında “Yetersiz İspat” görüşü bulunduğunu söyledi.

Prof. Benter: “Hidroksiklorokin ispatlanmış bir COVİD-19 ilacı değil”

Güneyden gelen Hidroksiklorokin ilaçları gündem olunca, Farmakoloji (İlaçbilim) Profesörü İbrahim Benter de görüş bildirdi. Prof. Benter Oxford Universitesi’nin geçtiğimiz hafta yayınlanan raporuna atıfta bulunarak, bu ilacın COVID-19’a karşı kullanımında “yetersiz ispat” bulunduğunun altını çizdi. Prof. Benter, COVID-19’a karşı henüz bir ilaç geliştirilmediğini ve tüm ilaçların deneysel olduğunu da ekledi.

Prof. İbrahim Benter’in Hidroksiklorokin adlı ilaç hakkındaki görüşleri şu şekilde:

“British Journal of General Practice”dergisinde 7 Nisan 2020 tarihinde yayınlanan makalede Oxford Üniversitesi’nden K. Gbinigie ve K. Frie,şu anda Hidroksiklorokin’in COVID-19 için güvenli ve etkili bir tedavi yöntemi olup olmadığı konusunda yeterli bir kanıt bulunmadığını belirttiler.
 (BJGP Open 7 April 2020;  bjgpopen20X101069.  DOI: https://doi.org/10.3399/bjgpopen20X101069).

“Shouldchloroquineandhydroxychloroquine be usedtotreat COVID-19?” başlıklı makalede bugüne kadar Klorokin ve Hidroksiklorokin ilaçlarının COVID-19ile ilgili tüm yayınlarını inceleyen uzmanlar “Şu anda elimizdeki bilgilerle Klorokin ve Hidroksiklorokin ilaçlarınıCOVID-19tedavisinde risksiz ve faydalı olabilir demek mümkün değildir” diye yazdılar.

Bu bilimsel analiz ışığında belirtmek isterim ki, Klorokin ve Hidroksiklorokin ilaçlarının COVID-19tedavisinde kullanımı konusunda şu anda birçok ülkede COVID-19hastaları üzerinde yapılan klinik çalışmaların neticeleri çıkmadan bu ilaçların ciddi bir yan etkisi yoktur veya bu ilaçlar faydalıdır demek mümkün değildir.

Editör: TE Bilisim