Sağlık Bakanı Ali Pilli, koronavirüs aşı planını ve hedef grupları detaylarıyla açıkladı...

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli, Koronavirüs aşı uygulaması ve aşı tedariği konusunda önemli açıklamalarda bulundu.

Ülkemizde Koronavirüs aşı uygulaması başladığını vurgulayan Pilli, "Aşıya ulaşıma dair ülkemizde duyarlı ve yardım amaçlı iyi niyetinden şüphe etmediğimiz kişiler ve kuruluşlar ülkeye Koronavirüs aşısı temini ile ilgili maddi yardım yapma ve aşı alma konusunda açıklamalarda bulunmaktadırlar" dedi.

Bunlardan bazılarının Sağlık Bakanlığı ile temasa geçtiğini aktaran Pilli, "Ancak aşı temini konusunda etkin ve güvenilir aşı temini ve halkın sağlığı birincil önceliğimizdir" ifadelerini kullandı ve şöyle ekledi:

"GÜVENİLİR OLMAYAN AŞILARA ONAY VERMEMİZ SÖZ KONUSU DEĞİL"

"Aşıların ülkemize gelmesi ülkeler arası protokole dahildir ve gelen aşıların analizinin yapılması için bir alt yapımızın bulunmaması nedeniyle Türkiye ve Avrupa Birliği tarafından tetkik ve analizlerin yapıldığı aşıları almak durumundayız.

Analizleri Türkiye Cumhuriyeti ve AB tarafından yapılmayan ve güvenilir olmayan aşılara onay vermemiz söz konusu değildir.

"DEVLETTEN DEVLETE YAPILMAYAN SATIŞLARDA AŞILARIN ETKİNLİĞİ KONUSUNDA GÜVENCE VERMEK MÜMKÜN DEĞİL"

Devletten devlete yapılmayan satışlarda aşıların etkinliği, güvenirliliği ve yan etkileri konusunda güvence vermek mümkün değildir. Ayrıca aracılar tarafından temin edilen aşılardan dolayı çıkacak yan etkiler konusunda herhangi bir teminat alınması, protokol nezdinde yapılacak aşılar dışında olacak yan etkiler gibi sorunlar karışışında yine tazmini olması söz konusu değildir."

Sağlık Bakanlığı'nın ve yerel yönetimler iş birliği ile 25 merkezde 40 bin kişi aşılandığını kaydeden Pilli, şu anda Pfizer-BioNTech aşılarının 2. dozunun yapılmaya başlandığını, 12 Şubat tarihinde ise Sinovac’ın 2. dozunun yapılması için gerekli tüm planlamaların yapıldığını aktardı.

"HEDEF 300 BİN KİŞİNİN AŞILANMASI"

KKTC'nin, Türkiye ve Avrupa Birliği kanalı ile aşıya ulaştığını söyleyen Pilli, Avrupa Birliği desteği ile toplam 4 bin 500  doz aşı temin edildiğini; Türkiye Cumhuriyeti'nin de 40 bin doz aşı hibe ettiğini anımsattı. Pilli, "Hedefimiz olan 300 bin  kişinin aşılanması için gerekli 600 bin doz aşının temini için çalışmalarımız yoğun olarak devam etmektedir" diye konuştu.

Pilli, Koronavirüs aşı planı ve hedef grupları şöyle aktardı:

"DSÖ önerileri doğrultusunda KKTC  Sağlık Bakanlığı aşağıdaki üç aşamalı aşı planı oluşturulmuştur. Bu planı oluştururken öncelikli hedefimiz hastalıktan en ağır etkilenecek  en hassas gurupları koruma altına alarak hastalığa bağlı ölümleri azaltmaktır. Bir diğer hedefimiz toplumsal yaşamın sürdürülebilir olarak  devamı için kritik işlerdeki meslek guruplarını aşılamaktır.

Koronavirüs aşı planı ve hedef grupların detayları şöyle...

BİRİNCİ AŞAMA

Hedef gruplar

Grup 1

Sağlık çalışanları (devlet ve özel)

Yaşlı bakım merkezleri bakıcıları

Yaşlı bakımevi sakinleri

Yatağa bağımlı hastalar

Grup 2

65 yaş ve üzeri kişiler

Grup 3

Kronik Hastalığı olanlar (Yaştan bağımsız olarak Koronavirüs açısından risk oluşturan  en az bir kronik hastalığı olan kişiler )

İKİNCİ AŞAMA

Evde bakım görevlileri, sosyoekonomik olarak   zayıf olup toplu sağlıksız ortamlarda yaşamak zorunda olanlar, okullarda, anaokullarında, kreşlerde ve çocuk bakım tesislerinde çalışanlar

Kronik bir hastalığı olmayan 50-64  yaş gurubu 

Kilit pozisyonlarda  ve yoğun temas halinde olan  meslek gurupları (özellikle polis ,silahlı kuvvetler, itfaiye,  vb)

Restoran ve turizm alanlarında çalışanlar

Toplu taşıma çalışanları

Yüksek enfeksiyon riski taşıyan profesyonel kültür çalışanları sahne müzik vb)

Virüs bulaşmasını kolaylaştıran  ortamlarda çalışanlar.(Minimum sosyal mesafenin korunamadığı  havalanmanın yetersiz olduğu, güçlü aerosol oluşumu olan yerle )

Hayatını spordan kazananlar sporcular

ÜÇÜNCÜ AŞAMA

Grup 1

18-50  yaş arasındaki sağlıklı yetişkinler

Pilli, toplumda anlamlı bir koruyuculuğun oluşması ve halk sağlığı için Mart ayının sonuna kadar 300 bin kişinin (toplumun yüzde 75'i) aşılanmasını hedeflediklerini ifade etti...

Editör: TE Bilisim