Sağlık Bakanı Ünal Üstel: “Yaşa bakmaksızın, ağır kronik hastalar önceliğimizdir”

Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, aşı programının önümüzdeki günlerde açıklanacağını ifade ederek, ağır kronik hastaların yaşa bakmaksızın önceliği olduğunu aktardı.

Sağlık Bakanı Dt. Ünal Üstel, Haber Kıbrıs Web TV’de yayınlanan ve Hüseyin Ekmekçi’nin hazırlayıp sunduğu ‘Günaydın Haber Kıbrıs’ adlı programa katılarak, açıklamalarda bulundu.

Üstel, PCR testlerinde kapasitenin 7 bin 500’ü geçemediğini ifade ederek, yeni PCR merkezlerinin hayata geçirileceğini ve 6 tane cihazın ülkeye getirilmesi kapsamında ihaleye çıkılacağını söyledi.

Gazimağusa Devlet Hastanesi’ne 2 cihaz, Girne Akçiçek Hastanesi’ne 1 cihaz, Cengiz Topel Devlet Hastanesi’ne 1 adet ve Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ne 2 tane cihaz verileceğini belirten Üstel, “Testler de orada yapılsın, zaman kaydı olmasın…” dedi.

Şu anda yeteri kadar kadro olmadığını da belirten Sağlık Bakanı Üstel, yetişmiş olarak bekleyen hemşirelerin olduğunu ve mülakat sonrasında kadroya dahil edileceğini aktardı.

YENİ PCR MERKEZLERİ…

Lefkoşa Suriçi’nde Mücahitler Birliği’ne ait olan merkezin Sağlık Bakanlığına verileceğini ve PCR merkezi olarak kullanılacağını da belirten Üstel, aynı şekilde Atatürk Stadyumu’nun da içerisinde PCR merkezlerini kurulacağını ifade etti.

“ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA AŞILAMA PROGRAMINI AÇIKLAYACAĞIZ”

Sağlık Bakanı Üstel, aşıyla ilgili dijital bir aşı planı yaptıklarını, yarın büyük bir ihtimalle bu planın biteceğini aktararak, adadaki tüm aşı verilerinin dijital ortama yükleneceğini ardından ise önümüzdeki hafta aşılama programının açıklanacağını belirtti.

“YAŞI GELEN HANGİ SEKTÖRE BAĞLIYSA ONU AŞILAYACAĞIZ”

Üstel açıklamasının devamında şunları söyledi:

“60 yaşın üstündeki bütün kronik hastaları göreceğiz, mesajla bildirim yapacağız. Anavatandan gelecek olan aşılarla birlikte, sistem kanalıyla herkese ulaşacağız ve söyleyeceğiz. Bizim yaş kriterimiz vardır ve buna göre önceliğimiz olacaktır. Ağır kronik hastalar önceliğimiz, yaşa bakmaksızın… Yaşı gelen hangi sektöre bağlıysa onu yapacağız.

Türkiye’den gelen 20 bin doz aşı ile birinci fazları yapmıyoruz, ikinci fazları tamamlıyoruz. Yeni aşı gelene kadar ikinci fazları yapıyoruz. 20 bin aşı bittikten sonra da toplumun yaklaşık yüzde 15’i aşılanmış olacak.

27 tane aşı merkezi oluşturduk. Hangi merkezden aşı olduğunu hangi aşının kime yapıldığını ekip arkadaşlarımız görecek. Şu anda bizim 27 merkezimizin her birinde 150’ye yakın aşı yapabilme kapasitesi var. Aşının gelişine göre de merkezleri çoğaltarak, 50’ye çıkarmak için çalışmalarımız var…

Bol miktarda aşı geldikten sonra Eczacılar Birliği ile görüştükten sonra toplumun tüm kesiminin aşılanması için iş birliği yapacağız.”

İLAÇLARA ERİŞİM... “1 BUÇUK AY İÇERİSİNDE BU SORUNU ORTADAN KALDIRACAĞIZ”

Koronavirüs sürecinde birçok kronik rahatsızın ilaçlara ulaşamadığı yönündeki haberlere de yanıt veren Üstel, “Önümüzdeki süreçte de ihaleye çıkıyoruz. 1 buçuk ay içerisinde bu sorunu ortadan kaldıracağız” dedi.