Sağlık Bakanı Dt Ünal Üstel, Gündem + programına katıldı. Dt Ünal Üstel, aşı programıyla ilgili Çarşamba günü basın toplantısı yapılacağını belirterek, Aşılarla ilgili el yazmasıyla tutulan veriler dijital ortama aktarıldı. Sağlık Bakanlığı aşı olacaklara SMS üzerinden ulaşacak. Aşı başvurusu online ve SMS ile kabul edilecek” dedi. Dt Ünal Üstel, 27 aşı merkezinin oluşturulduğunu belirterek. “Hasta QR kodunu okutarak aşısını yaptırabilecek. Veriler anında sisteme işlenecek” diye konuştu.

Üstel, Çin’deki yılbaşı kutlamalarından dolayı aşı sevkiyatında gecikme olduğunu bu nedenle Türkiye’ye aşıların geç geldiğini söyledi.

Üstel’in konuşmalarından satırbaşları: Birinci doz aşı yapılmıyor ikinci doz aşıların tamamlanmasına çalışılıyor. İkinci dozlar bitince toplumun yüzde 15’i aşılanmış olacak. Her kronik hasta ölümcül değildir. Kronik hastaların bir veri tabanı yok bu hastalarla ilgili bir liste çalışması yapılıyor. Yaş ve kronik hastalar önceliğimizdir. Ağır kronik hastalığı olanlara öncelik verilecek ve yaşa bakılmayacak. Tüm sektörler kendine göre risk taşır. Sektörler risk grubuna göre ayrılacak kendi içlerinde yaş ve risk grubuna göre aşılanacak. Aşıda torpil olmayacak. Aşı olanlar anında sisteme işlenecek. Haziran’da toplumun büyük bir kısmı aşılanmış olacak. Güney Kıbrıs’la aynı oranda seyrediyoruz dünyada en çok aşılanan ülkelerin içindeyiz. Panik yapılmasın aşılar geldikçe yapılıyor. Evlerde de aşılar yapılacak. Vatandaş kurallara uysun. Ev karantinası kısmı başlatıldı. Çocuklu aileleri ev karantinasına giriyor. 20-25 mart tarihleri arası ev karantinasına geçmeyi düşünüyoruz Güney’den gelen AstaZeneca aşılarında sıkıntı yok. Sorun olduğunu düşünülen aşıların serileri bize gelmedi.

Editör: TE Bilisim