UBP Genel Sekreteri Ersan Saner, UBP Cumhurbaşkanı Adayı, Başbakan Ersin Tatar’ın seçimleri kazandığı andan itibaren Cumhurbaşkanı olarak, Cumhurbaşkanlığı’nda ortaya koyacağı yeni vizyon hakkında BRT’den halka seslendi.

Ersin Tatar’ın Cumhurbaşkanlığı’nda ilk el atacağı konulardan birinin çağın gereklerine uygun Cumhurbaşkanlığı’nın yeniden yapılandırılması olacağını belirten Saner, Hükümetle istişare içinde, Cumhurbaşkanlığı’nın Anayasal görevlerini çağdaş anlamda başarılı biçimde yapabilmesi ve Devletin tanınırlığının artırılabilmesi için yeni bir teşkilat yasası çıkarılacağını açıkladı.

Kıbrıs konusunda yapılacak görüşmelerin, Kıbrıs Türk halkının geleceğini belirleyeceğini, bu konunun “ben bilirim, ben yaparım” anlayışıyla asla yürütülemeyeceğini vurgulayan Ersan Saner, ülkenin bilim insanlarından, siyasetçilerinden, hukukçularından yararlanarak, gerekmesi halinde yurt dışından uzmanların katkısıyla Cumhurbaşkanlığı’nda çok yönlü ve farklı uzmanlıkları bir araya getiren bir danışma heyeti oluşturulacağını belirtti. 

Saner, Cumhurbaşkanlığı’nda Ersin Tatar’la birlikte çalışacak ekibin görev dağılımını şu bilgilerle anlattı:

Cumhurbaşkanı’na, Kıbrıs konusundaki tüm temas ve görüşmelerinde biri başdanışmanlık diğeri ise sözcülük görevlerini de üstlenecek olan dokuz kişilik “Cumhurbaşkanlığı Uzman Danışma Heyeti” destek sağlayacaktır. Daha önce görev yapmış Cumhurbaşkanları, görevdeki Meclis Başkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı ile Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin içinde yer alacakları “ULUSAL DANIŞMA KONSEYİ” her ay düzenli olarak toplanacaktır. Buradaki esas hedef; Cumhurbaşkanlığının Kıbrıs Türk halkının tüm görüşlerini dinleyebildiği, dikkate aldığı, kapsayıcı ve diyaloga açık bir Cumhurbaşkanlığı makamı oluşturmaktır.

Tüm sivil toplum örgütlerinin gönüllü olarak katılacakları bir “HALK KONSEYİ” ile her iki ayda bir Cumhurbaşkanlığında düzenli toplantılar yapılacağını belirten Saner, KKTC’nin, Kıbrıs Türk halkının iç ve dış güvenliği bizim için birinci öncelikli konu olarak gündemimizde bulunmaktadır. Anayasamızın 111’nci maddesinde yer alan “CUMHURİYET GÜVENLİK KURULU’nun yaşama geçmesi için gereken temaslar yapılacaktır” dedi.

KKTC’nin ekonomik sorunlarını, imkânlarını dikkatle izleyen, gerekli tedbirlerin alınmasını destekleyen ve yeni fırsatların oluşmasına katkıda bulunan, ekonomik faaliyetleri yakından takip ederek bunlara ivme kazandıran bir “EKONOMİ KONSEYİ” kurulacağını açıklayan Ersan Saner, Turizm sektöründe hızlı gelişme sağlanması maksadıyla tüm paydaşların içinde yer alacağı bir “ TURİZM KONSEYİ” kurulacağını ve her ay toplantıya çağrılacağını ifade etti. 

Üniversitelerin eğitim, öğrenimin yanı sıra ekonomi ve sosyal yaşantı için de önemi büyük olduğuna işaret eden Saner, “YÖDAK’IN Başkan ve bazı üyelerinin Cumhurbaşkanı tarafından atanması da göz önünde tutularak, paydaşlar ve üniversitelerle sektörle ilgili her konuda yakın istişare ve işbirliği içine girilecektir. Bu amaçla bir “YÜKSEK ÖĞRENİM KONSEYİ” kurularak üç ayda bir toplanması sağlanacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın çevre, kültür ve sanat alanındaki katkılarını artırmak için bir “ÇEVRE, KÜLTÜR ve SANAT ÜST KURULU” oluşturulacağını ve her iki ayda bir toplantıya çağrılacağını, Gençlik ve Spor alanındaki çalışmalara destek amacıyla Cumhurbaşkanlığı bünyesinde bir “SPOR VE GENÇLİK ÜST KURULU” oluşturulacağını, Bu kurulun her iki ayda bir toplantı yapması sağlanacağını söyledi. 

Ülkemizdeki engelli vatandaşların ve ailelerinin sorunlarının çözümü ve hayatlarının kolaylaştırılması amacıyla kamu politikası geliştirecek, bu alanda özel çalışmalar yapacak, raporlar hazırlayacak bir “KKTC ENGELSİZ YAŞAM ÜST KURULU” kurulacağını anlatan Saner, Yeni dönemde Cumhurbaşkanlığı’nın Kıbrıs konusunun yanı sıra diğer ülke meselelerine çözüm arayışlarında da aktif ve etkin bir rol oynayacağını söyledi. 

Ersan Saner, “ Anavatan Türkiye ile kablo bağlantısı kurulması ve Türkiye’den boru hattı ile doğal gaz getirilerek enerji sorununun süratle çözümlenmesi için güçlü bir destek verilecektir. Barış Gücü (BMBG) İle olan ilişkilerimiz yeniden gözden geçirilecektir. BMBG ile bir statü anlaşması imzalanması için girişim yapılırken aynı zamanda Gazimağusa’daki BM kampının boşaltılması için çalışma başlatılacaktır. Belirli bir stratejik planlama içinde kamu diplomasisi ve lobicilik çalışmaları hükümetle istişare edilerek güçlendirilecektir. Taşınmaz Mal Komisyonu’nun etkinliğinin artırılması için çalışmalar yapılacaktır. Maraş’ın mal sahiplerinin hakları gözetilerek devletimizin kontrolünde açılması için hükümetimiz döneminde başlatılan çalışmalar cumhurbaşkanlığının da devreye girmesiyle daha ileri bir aşamaya taşınacaktır. Cumhurbaşkanlığı bünyesinde yurt dışında yaşayan Kıbrıs Türkleri, AB, İslam İşbirliği Teşkilatı, Türki Cumhuriyetler ile ekonomik ve siyasi ilişkilerin geliştirilmesi için ayrı birimler oluşturulacaktır. Cumhurbaşkanlığı’nda aile, kadın, gençlik, engelli ve uyuşturucu bağımlılığı konularını ayrı ayrı, yakından takip edecek görevlendirmeler yapılacaktır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı’nın yeni dönemde halkın iyiye, doğruya, güzele yönelmesi, dayanışma ve kaynaşmasının artırılması için çeşitli teşvik ve ödüllendirme etkinliklerini de artırarak sürdüreceğini belirten Saner, Basına yönelik etkinlikler artırılarak devam ettirilecektir. Medya’nın toplumu olumlu yönde şekillendirmekteki gücünden yararlanmak amacıyla medya kuruluşları ve gazetecilerle karşılıklı saygı ve diyaloga dayalı çağa uygun bir ilişki geliştirilecektir. Medyanın ve özellikle de gazetecilerin sorunlarının çözümü noktasında samimi bir işbirliği usulü oluşturulacaktır” dedi. 

Saner, “ Kadın, gençlik ve çocuk toplumun üç temel kesimi ve dinamiğidir. KKTC’nin her alanda güçlenmesi, kendi ayakları üzerinde yükselmesi ve geleceğinin güvenceye alınması için bu kesimlerin içinde bulundukları koşulların iyileştirilmesi ve geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Kadın, gençlik ve çocuklar için bir yandan özel etkinlikler, eğitim programları düzenlenirken bir yandan da ileriye dönük strateji belgeleri hazırlanacaktır” diye konuştu.

Engellilerle ilgili etkinlik ve çalışmaların artırılarak devam ettirileceğini kaydeden Saner, engellilerin ve ailelerinin sorunlarının çözümünün başlıca gündem maddesi yapılarak çözüm ve gelecek stratejileri için özel bir çalışma yürütüleceğini söyledi.

Her yıl dünya sanat gününde sanatçılar ve aydınlarla bir araya gelinen etkinlikler düzenlenmeye devam edileceğini ifade eden Saner, 2020 Yılından itibaren her yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yılın Sporcuları Ödülleri” verileceğini, 2020 yılından itibaren her yıl cumhurbaşkanlığı tarafından “Yılın Sanat Ödülleri” dağıtılacağını, 2020 Yılından itibaren, Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yılın Çevre Ödülleri” verileceğini anlattı

Ersan Saner, “Yıl boyunca yapılan etkinlikler değerlendirilecek ve en başarılı Sivil Toplum Kuruluşları ödüllendirilecektir. 2020 Yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yılın En Başarılı İş İnsanları” ödülleri takdim edilecektir. 2020 Yılından itibaren Cumhurbaşkanlığı tarafından “Yılın En Başarılı Bilim İnsanları” ödülleri verilecektir” dedi. 

3‘ncü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu döneminde kurulan Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın başarılarının büyük takdir topladığını hatırlatan Ersan Saner, bir taraftan Orkestra’nın çalışmalarını daha ileri noktalara taşıması için gereken desteği sağlarken diğer taraftan da Orkestra’nın çalışmalarını sürdürebileceği, konserlerini verebileceği özel bir salonun yaşama geçmesine çalışacaklarını söyledi. 

Ersan Saner, “ Değerli kardeşlerim Pazar günü vereceğiniz karar KKTC geleceği acısından büyük önem taşımaktadır. Tüm vatandaşlarımızın, sandıklara giderek oyunu kullanmasını hassasiyetle rica ediyorum. Yeni bir geleceğe, güzel bir geleceğe Ersin Tatar’la yürümek için lütfen sandık başına gidelim ve oyumuzu kullanalım” ifadelerini kullandı. 

Editör: TE Bilisim