KKTC halkı 11 Ekim’de, 5 yıl görev yapacak Cumhurbaşkanını seçmek, Yüksek Mahkeme yargıçlarının sayısının artırılmasını öngören Anayasa değişikliğini oylamak üzere sandığa gidecek.

Yüksek Seçim Kurulu’nun açıkladığı seçim ve halkoylaması takvimi bugün başladı Aynı çerçevede seçim yasakları da bugün başladı

Adaylık başvuruları 4 Eylül’de yapılacak ve YSK, geçici olarak adayları ilan edecek.

Kesinleşen adaylar 14 Eylül’de ilan edilecek, seçim ve halkoylaması propagandası 15 Eylül’de başlayacak.

Seçim ve halkoylamasıyla ilgili kamuoyu yoklama ve araştırmaları 26 Eylül’e kadar yayımlanabilecek. Seçim propagandası 10 Ekim’de sona erecek.

BRT’ye konuk olan Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, seçmen listelerinin asılması öncesinde seçmen sayısının 198 bin 867 olduğunu açıkladı.

Pandemi dolayısıyla seçim günü alınacak önlemlere de değinen Yüksek Mahkeme Başkanı Şefik, “Maske muhakkak kullanılacak. Onun ötesinde de mühür ve kalem kullanılması söz konusu dur. Oy verecek olan kişi eldiven giyecek. Seçmen oyunu kullanıp oy pusulasını şeffaf sandığın içerisine attıktan sonra eldivenlerini çıkaracak, kapının dışındaki çöp kutusuna atacak. Ve bu koşullarda seçimin rahat yapılabileceğini ümit ediyorum.”dedi.

Şefik, seçimde sandık sayısının ne olacağının henüz belli olmadığını,seçmen listelerinin ilçelere yollandığını, ilçelerde sandıkların sayısı ve kişilerin nerde oy vereceklerinin tespit edildiğini de belirterek, önümüzdeki hafta yapılacak çalışma ile kesin sandık sayısının belli olacağını dile getirdi.

İlave seçmen de olduğunu kaydeden Şefik, Cumhurbaşkanlığı seçiminde bir oy pusulasına bir mühür olduğundan dolayı her sandıkta seçmen sayısının maksimum 320’ye kadar olabileceğini kaydetti.

Anayasa Değişikliği ile Yüksek Mahkemede yargıç sayısını artırmanın mümkün olduğunu vurgulayan Şefik, rakamı yüksek tutmalarının nedenin yıllar içerisinde ikinci bir yargıtay heyeti ve YİM heyetinin gerekebilme ihtimali olduğunu söyledi.

Bugünden itibaren artık seçim takvimini uygulamaya başlayacaklarına değinen Şefik, Cumhurbaşkanlığı seçimine yönelik propaganda sürecinde adayların, siyasi partilerin Anayasa Değişikliğine de zaman ayırıp ayırmayacaklarını bilemediğini söyledi.