Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ada TV’de yayınlanan Seher Güraslan’ın programına katılarak, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Maç nedeniyle sınır kapılarında yaşanan kimlik konusunda açıklamalarda bulunan Ertuğruloğlu, güvenlik açısından epey güvenlikler alındığını belirterek, “Güney Kıbrıs’a ilk kez geçmek isteyenlerin doğum belgesi ile geçme şartı konuldu. Bu konu ile ilgili epey çabaladık, birçok olumsuz yorum aldık” dedi.

“TÜRK BAYRAKLARINA EL KONULDU”

Larnaka’da gerçekleşen AEK Larnaca- Fenerbahçe öncesinde Türk vatandaşlarının kaşkollarına el konulduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, “Kaşkolların üzerinde yer alan Türk bayraklarından dolayı taraftarların kaşkollarına el konuldu” dedi. Taraftarların, Türk bayrakları kaşkollarına el konulmasının ırkçı bir tavır olduğunu söyleyen Ertuğruloğlu, “Sahada oynayan Türk takımı, tabii ki Türk bayrağı açılacak” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Birleşmiş Milletler kürsünde KKTC’yi tanıyın çağrısına yönelik değerlendirmelerde bulanan Ertuğruloğlu, “Erdoğan’ın çağrısı muazzam bir şeydi” dedi. Tanınma politikasının 2017 yılından beri sürdüğünü söyleyen Ertuğruloğlu, “Hiç hesapta yoktu, Erdoğan çıktı ve söyledi gibi bir algı var ancak Crans Montana’daki iki egemen, iki eşit devlet politikasının 2017 yılından beri sürdüğünü ifade etti.

“RUMLARIN VE YUNANLILAR’IN TÜRK ULUSUNA KARŞI ASKERİ BAŞARI KAZANMASI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’nin silahlanmasına ve ABD ile askeri iş birliğine dikkat çeken Ertuğruloğlu, Rum tarafının kendi insanını kandırdığını ve bu konuya boşu boşuna para harcadığını söyledi. Ertuğruloğlu, bu coğrafyada Rumların ve Yunanlıların Türk ulusuna karşı askeri başarı kazanmasının söz konusu bile olmadığına vurgu yaptı.

“KKTC SALDIRILARA KARŞILIK VEREBİLECEK GÜÇTE”

“Siz bu silahları neden alıyorsunuz kime karşı alıyorsunuz?” sorularını soran Ertuğruloğlu, KKTC’nin yalnız olmadığını adadaki Türk askerinin varlığının da Rum tarafının saldırgan tavrını önlemek amaçlı olduğunu kaydetti. Bunların yanı sıra KKTC’nin saldırganlık politikası olmadığının da altını çizen Ertuğruloğlu, Rum tarafının bunu yaptığı taktirde KKTC’nin buna karşılık verecek güçte olduğunu dile getirdi.

“DİREKT UÇUŞLARIN OLUP OLMAYACAĞI İLE İLGİLİ HERHANGİ BİR RESMİ BİLGİMİZ YOK”

Moskova’dan Ercan Havaalanı’na direkt uçuşların olup olmayacağı ile ilgili herhangi bir resmi bilgileri olmadığına değinen Ertuğruloğlu, bunun düşünen Rus şirketlerinin olabileceğini ancak bunun olabilmesi için önemli olanın Rus makamların izleyeceği politika olacağını kaydetti.

“KKTC’NİN TANINMAMASI İÇİN HİÇBİR YASAL GEREKÇE YOKTUR”

“KKTC’nin tanınmaması için hiçbir yasal gerekçe yoktur” diyen Ertuğruloğlu, Türkiye’nin BM Güvenlik Konseyi kararlarına rağmen KKTC’yi tanıdığını ifade ederek Türkiye’nin buraya büyükelçi gönderdiğini, buradan da büyükelçi aldığına vurgu yaptı.

Asıl tanımanın bu olduğunu ifade eden Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın BM Genel Kurulu platformunda KKTC’yi resmen tanıyın çağrısı yaptıysa bu tanınmanın geleceğini fakat bunun bir anda olamayacağını söyledi.