Kıbrıs Postası - Emel Doğan

Nijerya uyruklu Austine Wallie’nin 19 Nisan sabahı ölü olarak bulunmasının ardından, olayla ilgili gerçekleştirilen operasyon sonucu 12 yabancı uyruklu şahıs Gönyeli'de tespit edilerek soruşturma maksatlı tutuklanarak bugün Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde yargıç huzuruna çıkarıldı.

Cinayetle ilgili olarak “Taamüden adam öldürme”, suçlamasıyla tutuklanan 29 yaşındaki Ezeh CHRİSTOPHER, 33 yaşındaki Ambrose Kelechi Onyeukwu, 30 yaşındaki Nana Fosu Awoture Nkansah, 26 yaşındaki Wayne Ayanda MOYO, 31 yaşındaki Afamaefune Hanry, 22 yaşındaki Amanda Nyambawe, 21 yaşındaki Clement Ozuman MANUFUR, 31 yaşındaki Christian Chukwuka Ezani, 31 yaşındaki Gabriel Kelechi Muukwe, 31 yaşındaki Chinonso Chiemelie ONUE, 29 yaşındaki Prience Ogunmanam Betkanyon ve 33 yaşındaki İfeanyıchukwav Valentine Eze isimli 1’i kız, 12 zanlı bugün yargıç huzuruna çıkarıldı.

Meseleyle ilgili olarak mahkemede yeminli şahadet veren Müfettiş Muavini Cem Ozan, 19 Nisan’da Haspolat-Taşkent anayolunun bir buçuk kilometre ilerisinde siyahi, Afrika kökenli bir erkek cesedinin bulunduğunu, adli tıp uzmanı tarafından cesede yapılan otopside maktulun künt kafa travması, beyin kanamaları ve elle boğma (asfiksi) sonucu öldürüldüğünün belirlendiğini aktararak olayla ilgili çevre şahadetleri ve incelenen kamera görüntüleri ile zanlılara ulaşıldığını kaydetti.

12 ZANLIDAN 3’Ü SUÇUNU KABUL ETTİ

Ozan, Ezeh Christopher, Nana Fosu Awoture Nkansah ve Wayne Ayanda Moyo’nun gönüllü ifade verip, suçlarını kabul ettiklerini mahkemeye aktardı.

Öte yandan gönüllü ifade veren 3 zanlı dışındaki 6 zanlı mahkemede söz hakkı alarak, olayla ilgili hiç bir alakaları olmadığını, mahkemeye neden çıkarıldıklarını bile bilmediklerini söyleyerek, suçlu olmadıklarını iddia etti. Ozan, olaydan önce, olay sırasında ve sonrasında diğer zanlıların da olaya karıştıkları şüphesi ile tutuklandıklarını belirterek meselenin çok ciddi olduğunu, tahkikatın salimen yürütülebilmesi için zanlıların üç gün tutuklu kalmalarını talep etti.

Avukat Ramadan Sanıvar, Ezeh Christopher, Nana Fosu Awoture Nkansah ve Wayne Ayanda Moyo’nun ifadelerinin yargıç kaidelerine uygun alınmadığını, darp edildiklerini ve gönüllü olarak ifade alınmadığını savunarak zanlıların doktor kontrolünden geçmelerini talep etti. Tahkikat memuru Cem Ozan ise iddiaları reddetti.

Huzurunda verilen şahadeti değerlendiren Yargıç Cenkay İnan, meselenin ciddi olduğunu, tahkikatın salimen yürütülebilmesi için zanlıların üç gün tutuklu kalmalarına emir verdi. Zanlılar, önce doktor kontrolünden geçmek için hastaneye, ardından cezaevine gönderildi.