Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ve eşi Sibel Tatar’ın katılımı ve Ekonomik Örgütler Platformu ile Halk Bankası katkılarıyla düzenlenen çalıştayın açılış konuşmalarını, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Başbakan Ünal Üstel, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, Maliye Bakanı Alişan Şan, Ekonomi ve Enerji Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye Halkbankası A.Ş. Genel Müdürü Osman Arslan ve Türkiye Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş yaptı.

Çalıştay kapsamında, “bölgenin potansiyelini anlamak, bölgenin potansiyeli değerlendirmek, bölgeye gelen insan ve kuruluş profilleri nasıl, bölgesel ekonomik unsurlarda sorunlar ve iyileşme alanları nelerdir?” olmak üzere dört başlıkta değerlendirmeler yapıldı.

Tatar: “Turizm alanındaki başarılanlar küçümsenecek başarılar değil”

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, açılış konuşmasına Azerbaycan’da yaşanan olaylara değinerek başladı ve şehit verilmesinden duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Halk Bankası Kıbrıs Müdürü ve eşi Sibel Tatar’ın titiz çalışmaları sonucu çalıştayın düzenlendiğini belirterek, Halk Bankası Müdürü ve çalıştaya katkı koyan herkese teşekkür etti.

Turizmin adanın lokomotif ve en önemli sektörü olduğunu dile getiren Tatar, 1974’ten önce Kıbrıslı Türklerin bu sektörde var olmadığını Maraş’ın ise turizmin en önemli noktası olduğunu belirtti.

Maraş’ın topraklarının Vakıflara ait olduğunu söyleyen Tatar, 1871’de Türklerin adaya gelerek Vakıflar İdaresi’ni kurduklarını ve Maraş’ın vakfedildiğini belirtti.

Kıbrıslı Türklerin haksızlığa uğradığını söyleyen Tatar, İngiliz sömürge dönemi ve sonrasındaki zor şartlarda bile turizm faaliyetlerinde yer almaya çalıştıklarını kaydetti.

O yıllarda İşadamı Asil Nadir’in babası İrfan Nadir ve Con Aziz’in turizm alanında bazı çabaları olduğunu dile getiren Tatar, Ünal Çağıner’in de girişimci olarak bu bölgede hiçbir şey yokken Acapulco Otel’i kurduğunu, devasa bir eser ortaya çıktığını ve bugünlere geldiğini söyledi. Tatar, Ekonomik Örgütler Platformu’na da çalıştaya verdiği destekten ötürü teşekkür etti.

Barış Harekatı sonrasında tüm izolasyon ve engellere rağmen Türkiye üzerinden bağlantılarla ülkeye turist taşımaya başlandığını söyleyen Tatar, ilk gelen turistlerin de ülkeden daha önce ayrılan yurttaşlar olduğunu belirtti.

Turizm alanında başarılanların küçümsenecek başarılar olmadığını söyleyen Tatar, ülkede Kıbrıs Türkü’nün kendi devleti altında sivil toplum örgütleriyle birlikte mücadele verdiğini, çevreyi koruyarak turizmi yaratmak adına burada çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

Dengeli bir şekilde turizm faaliyetlerinin ülke bütününe yayıldığını söyleyen Tatar, tanıtımın önemine değinerek, Türkiye’nin turizm faaliyetlerinin tanıtımının yapıldığı alanlarda KKTC’nin de tanıtımının yapıldığını vurguladı.