Tabipleri Birliği’nin Lefkoşa'daki 14 Mart Tıp Bayramı törenine, Türk Tabipleri Birliği 2'nci Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten ile Cumhurbaşkanı Ersin Tatar arasındaki polemik damgasını vurdu.

Cumhurbaşkanı Tatar, ülkede misafir olarak bulunan meslek örgütü temsilcisine, Türkiye'deki siyaseti eleştirdiği için tepki gösterdi. Doktorlar ise meslektaşlarını ayakta alkışladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın hekimlere yaklaşımını eleştiren Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten’in konuşmasına müdahale etti, ortam gerildi.

Dr. Ökten’in Türkiye’de hak mücadelesi veren doktorların şiddet ve zor koşullar nedeniyle başlattığı grevin, yalnız maaş olarak yansıtılıyor olmasına ve  Erdoğan’ın “giderlerse gitsinler” yaklaşımına tepki ortaya koyarken, Cumhurbaşkanı Tatar “Türkiye’nin bu konularını burada konuşamazsınız, kendi meselenizi orada konuşun” diyerek sesini yükseltti.

Salonda bulunan hekimlerden “devam edin” sesleri ve alkışlar gelmesi üzerine Dr. Ökten konuşmasını tamamladı,  salondaki hekimler tarafından ayakta alkışlandı.

"Giderlerse gitsinler"

Ali İhsan Ökten, sözlerine, “Mustafa Kemal Atatürk ‘Beni Türk hekimlerine emanet ediniz’ demişti. Bugün ise bizlere ‘Giderlerse gitsinler’ denmektedir” diye devam etti.

Tıp örgütlerinin tarihinin sadece eğitim tarihi değil, eylemlilik, demokrasi, barış, özgürlük tarihi olduğunu ifade eden Ökten, 14 Mart Tıp Bayramı kutlamalarının, 14 Mart 1919’da İngilizler tarafından İstanbul’un işgali sırasında tıbbiyelilerin başlattığı anti-emperyalist direnişe dayandığını söyledi. Ökten, Kıbrıs’ta Dr. Fazıl Küçük’ün de İngiliz ve Yunanlılara karşı anti-emperyalist mücadelesine de işaret etti.

Beyaz önlüğün kimlik olduğunu vurgulayan Ökten, Türkiye’de iyi hekimlik yapmaya uğraşırken, zorluklarla mücadele ettiklerini anlattı. Ökten, çalışma koşullarının kötü olduğunu, şiddete maruz kaldıklarını söyledi. Ali İhsan Ökten, TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın sorunu sadece para meselesi olarak gördüğünü özellikle vurguladı.

Ersin Tatar bu sırada, “Biz burada KKTC’de Tıp Bayramı'nı kutluyoruz. Sizin kendi meselenizi orada tartışın” dedi. Bunun üzerine Ökten, meslektaşlarından dinlediği sorunların aynı olduğunu düşündüğünü dile getirdi.

Konuşmasına devam eden Ökten, sorunun para olmadığını dile getirerek, “Sorunları anlatıp başınızı ağrıttığınız için özür dilerim” ifadelerini kullandı. Ökten, hekimlerin insanca yaşamasını, yaşatmasını istediklerini belirterek, genç meslektaşlarının ülkeden gitmesini, şiddet iklimin ortasında çalışmak ve 5 dakikada hasta bakmak istemediklerini söyledi. Ökten, hak etmedikleri şeyleri reddettiklerini belirtti.

Hekimlik yapmaya devam edeceklerini ifade eden Ökten, Türkiye’de meslektaşlarının karanlığa karşı önlüklerinin beyazı ile mücadele ettiklerini ifade ederek, “Onlara selam olsun” dedi. Mustafa Kemal Atatürk’ü de anan Ökten, dünyadaki tüm hekimlere ve sağlık emekçilerine selamlarını iletti.

"Doktor Başbakan, doktor Sağlık Bakanı."

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ise daha sonra yaptığı konuşmada Sağlık Bakanlığı yapmış doktor bir Başbakan, doktor bir Sağlık Bakanı’yla hükümetin başarılı olacağını söyledi; devlete sahip çıkmak, Türkiye’nin katkılarını önemsemek, unutmamak gerektiğini vurguladı. 

Pandemi döneminde ülkenin iyi yönetildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Tatar, doktorlar, sağlık çalışanlarının fedakarlıklarının önemine işaret etti.

Tatar'ın TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı öven sözleri de dikkat çekti, ihalesi iptal edilen 500 yataklı hastanenin de en kısa zamanda yapılacağına inanç belirtti.

Cumhurbaşkanı Tatar şöyle devam etti:

“Bugünkü bir takım münakaşalar, bir takım sıkıntılar yaratmış olabilir. Bir takım kişiler farklı düşünebilir, ama hepimizin gönlünde daha güçlü bir KKTC yatıyor. Daha müreffeh ve geleceğe daha iyi sağlık hizmetleri verebilecek bir yapı için hepimiz çalışıyoruz.  Eğer sağlıkta yasal düzenlemeler gerekiyorsa, ki muhakkak gerekiyordur. Meclisimizde, hep birlikte yapılacaktır. Daha sağlıklı, sistemine daha fazla güvenen bir KKTC ve Kıbrıs Türk halkı için çalışıyoruz. Bizim halkımız bunu hak ediyor. Dünya acımasızdır. Birbirimize kenetlenmek ve Anavatan TC ile iyi ilişkiler içinde buradaki yapıyı daha müreffeh, fazla özgüvenle gelebilecek bir noktaya getirmek için hep birlikte çalışmamız gerekiyor. Tıp Bayramınızı tekrar kutluyorum.”

Kaynak: Tatar’dan konuk doktorun konuşmasına müdahale: “Burada konuşamazsınız”

Editör: TE Bilisim