Sağlık Bakanı Ali Pilli BRT’de açıklamalarda bulundu.

Bakan Pilli, 6 bin kişinin yurtdışından gelmesiyle ilgili kimseye söz vermediklerini belirterek, “24’ünde değerlendireceğiz dedik. Vakalar katlanarak atıyor. Taramalar devam ediyor. Sağlık ve ekonomiyi bir arada götürmek isteriz ancak vakalar kontrol altına alınmazsa daha sert önlemler almak zorunda kalacağız” dedi.

Güney’de çalışan işçiler ve eğlence sektöründeki kişilerin eylemleriyle ilgili konuşan Pilli, “Herkese eşit davranılmasını istiyorlar. Güneyde öğrenciler sınıfta kalmasın diye karantinasız geçişlerine izin verdik. Bir çocuğun 1 yıl kaybetmesi üzer. Bizim kontrolümüzde olsa okula gitmelerine izin vermezdik. Daha önce koronavirüse yakalananların karantinasız ülkeye gelebilecekleri hakkında konuşan Pilli, “Koronavirüs geçirenlerin 14 gün sonra testlerinin negatif olması antikor testindeki değerlerin yüksek olması durumunda karantinasız ülkeye girişine izin veririz” dedi.

Pilli açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: Bir belediye başkanı meyhaneleri bir gecede restoran yaptı. Bu işi beraber götürmeliyiz. Herhangi bir belediyeden ve polisten şikayetçi değilim. Bu virüs ortak düşmandır siyaset yoktur ortak hareket etmeliyiz. Vakalar artarsa radikal tedbirler almak zorundayız. Almazsak kendiliğinden kapanacak. Güney Kıbrıs ve İngiltere örnekleri var. Vakalar arttıkça virüs mutasyona uğrar. Virüsün iyi yönde mutasyona uğraması ve etkisinin azalması dileğimiz.

Mutasyondan dolayı yayılma hızı arttı ancak etkisinin artıp artmadığı netleşmedi. Bar, kulüp ve eğlence sektörü temsilcileri, bugün saat 14.00’te yapacağını duyurduğu eylemi, Sağlık Bakanı Ali Pilli ile yaptıkları görüşmenin ardından iptal etti. Sektöre temsilcileri, “Sorunlarının çözümü konusunda ortak yol bulunması amacıyla randevu taleplerinin reddedilmesi üzerine” eylem kararı aldığını duyurmuştu.

Ancak Sağlık Bakanı Ali Pilli, bu açıklama üzerine sektör temsilcileri ile bu sabah bir görüşme yaptı.

Sektör temsilcileri, Ali Pilli’nin kendilerinden 24 Aralık’a kadar beklemelerini talep ettiğini, sorunları bildiğini, 24- 25 Aralık’tan sonra bir değerlendirme yapılacağını, yol haritasının belirleneceğini belirttiğini söyledi. Ali Pilli’nin “Ayrımcılık olmayacak, gerekirse tümü kapanacak” dediğini de belirten sektör temsilcileri, “Bakan Pilli bizi ikna etti, samimiyetine inandık ve eylemimizi bugünlük iptal edip, birkaç gün daha bekleme kararı aldık” diye açıklama yaptı.

Pilli, 21 gün kapanılabileceğini dile getirerek, sokağa çıkma yasağının gündemde olduğunu belirtti.

Sağlık Bakanı Ali Pilli, kararın kendisine kalması durumunda 25 Aralık'tan itibaren 21 gün kapanmanın olması gerektiğini söyledi. Kurulların oturup değerlendirme yapacağını ve son kararı vereceğini ifade eden Pilli, "eğer kapanma istemiyorsak herkes kurallara uyacak" dedi.

Pilli “Biz salgını baş edemeyeceğimiz bir duruma getirmeyiz. Gerekirse 21 gün halkımızın sağlığı için kapanacağız. 25 Aralık’tan itibaren kapanma olabilir. Radikal bir tedbir alıp 21 gün sokağa çıkma yasağı getirip vakaları sıfırlayabiliriz. 24 Kasım’a kadar vaka sayısına göre radikal tedbirler için adım atacağız.”dedi.