Turan Büyükyılmaz: "12 günlük akaryakıt mevcut"

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, ihalesiz bir şekilde TPİC'ten neden akaryakıt alındığını açıklayarak, şu anda 12 günlük bir akaryakıt olduğunu ve Çarşamba günü gemi ile yeniden geleceğini açıkladı.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı Turan Büyükyılmaz, Gündem Kıbrıs WEB TV’de yayınlanan ve Cüneyt Oruç’un hazırlayıp sunduğu bir programa canlı bağlantı ile katıldı.

Enerji üretimi kapsamında 2 bin 400 tonluk akaryakıtın, Türkiye’den ihalesiz bir şekilde alınması hakkında açıklamalarda bulunan Büyükyılmaz, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine teşekkür etti.

Büyükyılmaz, bu akaryakıtın gelmesine ‘sevinenler’ kadar ‘üzülenler’ olduğuna dikkat çekerek, sosyal medya üzerinden saldırılara uğradıklarını belirtti.

‘Akaryakıtınız kadar kirlisiniz’ ifadelerini kullananlar olduğunu aktaran Büyükyılmaz, bu kişiler hakkında hukuksal sürecin başladığını ve gereğinin yapılacağını dile getirdi.

“HERKES BİR YERLERDEN SALDIRIYOR AMA BİZİ KİMSE DİNLEMEK İSTEMİYOR!”

Turan Büyükyılmaz, “Suçumuz neymiş ki böyle ithamlar altında kaldık bunu anlamış değilim” ifadelerini kullanarak, ihalesiz bir şekilde yakıtın neden TPİC’ten alındığını ve neden sorunlar yaşandığı açıkladı, şunları söyledi:

“24 Haziran tarihi, pazarlık usulü akaryakıt ihalesinin kapandığı gündür. Merkez İhale Komisyonu (MİK) 7 Temmuz tarihinde bu ihalenin iptalini bildirdi. 7 Temmuz tarihinde KIB-TEK elinde 1 buçuk aylık akaryakıtı mevcuttu, MİK’in değerlendirmesi uzun sürdüğü için 13 gün kaybettik…”

“Herkes bir yerlerden saldırıyor ama bizi kimse dinlemek istemiyor” diyen KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Büyükyılmaz, MİK’in ihale iptalini bildirdiği gün Yönetim Kurulu’nun topladığını, ihalenin iptal olduğunu ve hemen ihaleye çıkılması gerektiğini belirttiğini söyledi.

“MİK İHALEYİ GEÇ AÇTI"

Büyükyılmaz, Yönetim Kurulu üyelerine ihalede bir problem olması halinde elden teklif usulünde, protokollerin verdiği hak doğrultusunda TPİC’ten 36 tonluk bir akaryakıt alabileceklerini de bildirdiğini aktardı. Büyükyılmaz, aynı konuyu Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’na da yazılı bir şekilde ilettiğini de dile getirdi.

Bu süreç içerisinde yeni bir ihale sürecinin 10 günde tamamlanması gerektiğine de dikkat çeken Büyükyılmaz, “22-23 Temmuz tarihlerinde ihalenin sonuçlanması gerekiyordu. Bütün gayretlerimize rağmen, MİK 27 Temmuz tarihine kadar ihalenin açılışını bile sağlamadı. İhalenin açılışı 27 Temmuz, kapanış tarihi ise 11 Ağustos… Akaryakıtın 15-16 Ağustos’ta bitmesine yakın bir süreç bu…” dedi.

"KİMSE MİK'İN NEDEN İHALEYE ÇIKMADIĞINI SORGULAMIYOR"

İhalenin sonuçlanmasına kadar geçen sürede akaryakıtın bitme noktasına geldiğine işaret eden Büyükyılmaz, “Kimse MİK’in neden ihaleye çıkmadığını sorgulamıyor. Bakanlar Kurulu’ndan da 3 Ağustos tarihine kadar bir karar çıkmıyor. Çıkınca da ya TPİC akaryakıtı buluyor gemiyi bulamıyor ya da gemiyi buluyor akaryakıtı bulamıyor…” ifadelerini kullandı.

Bu süreç zarfında 4 bin 500 tonluk akaryakıt kaldığına da vurgu yapan Turan Büyükyılmaz, Türkiye’den 80 tankerle birlikte deniz yoluyla adaya ulaşmasını sağladıklarına işaret etti ve 12 günlük akaryakıtın mevcut olduğunu, Çarşamba sabahı da gemiyle akaryakıtın geleceğini açıkladı.