Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından yaptığı açıklamada, Kıbrıs, Suriye ve Libya’da iyi bir sınav veremeyen Avrupa ülkelerini hiç değilse Doğu Akdeniz konusunda tutarlı bir çizgi izlemeye davet etti. 

Erdoğan, “Son günlerde Doğu Akdeniz ve Ege’de tarihten ibret almadan Türkiye’nin hakkını ve hukukunu hiçe sayarak emrivaki yapmaya çalışanlar da eninde sonunda bu gerçeği kabullenecektir. Kendi vatandaşlarının güvenliğini ve refahını tehlikeye atma pahasına Türkiye’nin karşısına dikilenler için o kadar açık söylüyorum, anı geldiğinde korkarım ki bedelini ağır ödemezler. Her fırsatta anlaşmazlıkları görüşmeyle, konuşmayla, müzakereyle, uzlaşmayla çözmeden yana olduğumuzu söylüyoruz. Bizimle masaya oturmak yerine kırık dökük askeri güçleriyle efelenenlere tarihi bir kenara bırakıyorum, en azından son dört yıldaki diplomasi çalışmalarımızı ve askeri harekatlarımızı iyi incelemelerini tavsiye ediyorum. Avrupa Birliği başta olmak üzere bu konuda haklı haksız, adaletli adaletsiz, ahlaklı ahlaksız ayrımı yapmadan kör bir taassupla ülkemize karşı tavır alanları da hakkaniyete ve sağ duyuya davet ediyorum.”dedi Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin yürüttüğü faaliyetlere karşı haksız ve hukuksuz girişimler sergilemeye tevessül ülkeleri de uyardı.

Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada söz sahibi bir ülke konumuna geldiğine vurgu da yapan Erdoğan, Türkiye’nin istiklali ve istikbalini korumak için gerektiğinde diplomasiden asker güce kadar her türlü mekanizmayı etkin şekilde devreye sokabilecek altyapı ve iradeye sahip olduğunu kaydetti.