Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye ile protokol görüşmelerinde pürüzlerin aşıldığını ve son evrakın bugün gideceğini açıkladı…

Bakan Amcaoğlu, Meclise geçtiğimiz hafta sevk edilen bütçenin ise önümüzü görmeden varsayım ürünü olmadığını, bu yıl Türkiye’den toplam 1 Milyar 440 Milyon TL’lik aktarımın garanti olduğunu söyledi.

Türkiye’den gelecek kaynağın belli olmamasına rağmen daha önceki dönemlerde olduğu gibi varsayımsal bir bütçenin meclise sevk edildiği yönünde eleştiriler üzerine konuşan Maliye Bakanı Amcaoğlu “elbette hayali bütçe olmaz, biz önümüzü görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz Cuma günü Türkiye ile protokol görüşmelerindeki pürüzlerin aşıldığını, söz konusu evrakın ise bugün Ankara’ya gönderileceğini anlatan Amcaoğlu, bütçe meclisten geçmeden protokolün tamamlanmış olacağına işaret etti.

Kıbrıs Postası’na konuşan Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, “960 Milyon TL’lik kredi başlığı altında aktarım başladı, hibeler ise toplam 440 Milyon TL olacak, böylece toplamda 1 buçuk milyarı bulacak. Ne kadar olacağını biliyoruz. Hayali bütçe olmaz” dedi.

Ülkemizde bütçeye hatırı sayılır bir katkı yapan Türkiye’nin hangi alana ne kadar vereceğinin netleşmesi için Mali İşbirliği protokollerinin imzalanması gerekiyor.

Temmuz’da imzalanan ancak Eylül ayında bile doğru düzgün devreye girmeyen ara protokolün şartları arasında 2020-2022 yıllarını kapsayacak üç yıllık Mali ve Ekonomik İşbirliği protokolünün imzalanması şartı var. Ekim ayının sonuna kadar bu protokolün imzalanacağı taahhüt edilmişti.

Ana Muhalefet partisi CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman geçtiğimiz Salı günü mecliste “Genel Ekonomik Durumu” konusunda konuşma yapmış, hükümet kurulduktan sonra imzalanan protokolün rakamları ve içeriği hakkında bilgi istemişti.

Bakanlar Kurulu, geçtiğimiz haftalarda 8 milyar 814 milyon TL tutarındaki 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı onaylamış ve meclise sevk etmişti. Bütçenin büyüklüğü itibarıyla yüzde 11.78’lik bir artışın söz konusu olduğu açıklanmıştı.

kıbrıs postası

Editör: TE Bilisim