Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Serdar Denktaş, BRT’de yayınlanan “Birinci Boyut” programında açıklamalarda bulundu.

Hükümet protokolü

Yeni koalisyon hükümetinin protokolünü değerlendiren Denktaş, “Belli ki bir kaç kişinin çalışıp, ondan sonra copy paste (kopyala-yapıştır) yaparak, kurdukları bir program. Maliye kısmında halihazırda hazırlanmış olan işlemlerin devam ettirileceği var o bakımdan memnunum” dedi.

Dairelerin başbakanlığa bağlanması

Bütçe Dairesi ve Hazine ve Muhasebe Dairesi’nin Başbakanlığa bağlanmasını eleştiren Denktaş, “Burada bir karışıklık doğacak bu bir. Çok ilginçtir! Al gülüm ver gülüm derdi ya Ersin Tatar, alayım gülüm de vereyim gülüm hükümetine dönüştü. Maliye hiç bu işlere karışmıyor, noterlik yapacak” dedi.

Serdar Denktaş, şöyle devam etti:

“Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da bu sistemin çalışmayacağını, o da görüyor. O da söylüyor. Bırakın Olgun Amcaoğlu’nu daha önce Maliye Bakanlığı yapmış olan Ersin Tatar bunu çok çok iyi biliyor. Ama sırf alınan talimat gereğince bu hükümet kurulsun diye alayım gülüm de veririm sana gülüme döndü iş. Böyle bir ortaklık olamaz. Belki ki hepsi acemi”.

Atakan’ın kaynak sözleri

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan’ın yollar için kaynak yaratılmadığı yönündeki açıklamasına ise Denktaş şu yanıtı verdi:

“Yok böyle bir şey. Sürekli bir talebi oldu.Ya işte şu kadar isterim bu kadar isterim diye. Ve aktardım da kendisine. Her türlü talebini de karşılamaya çalıştım. Ve çok iyi de bir ilişki içerisindeydik. Yani bu suçlamayı yapmalarını ben gerçekten anlamıyorum. Çünkü kendi yerel gelirlerimiz içerisinden ayırabildiğim rakamları ve bütçe disiplini ve mali disiplin açısından benim ödemekle mükellef olduğum yerleri ödedim. Bizim mükellefiyetimiz olmayan ama para gelmediği için açıkta bırakmamak adına elimizden gelen katkıyı koyduk. Türkiye’den para gelseydi zaten bir sıkıntı olmazdı.”

Neden para gelmiyor?

Türkiye’den para gelmemesinin sebebi de sorulan DP lideri, şunları söyledi:

“Ben onu anlamış değilim. Şimdi Sayın Özersay diyor ki! Mali açıdan güven vermedik Türkiye’ye. 2016’da devraldım Maliye’yi. 2016, 2017, 2018 teknik heyetin hazırladığı raporun tümü de Maliye ile ilgili olumludur. Nasıl güven vermemişiz? Türkiye ile irtibat halinde olan ve Ekonomik protokol da dahil olmak üzere bunun görüşmesini yapan ben değildim. Ben hiç olmadım. Başbakan ve Başbakan Yardımcılığı idi. Başbakan Yardımcısı en fazla Türkiye ile muhatap olan kişi idi, ziyaretler ve görüşmeler açısından. Başbakan’dan da çok fazla gitti ve görüştü. Eğer bir güven verilememişse bunun suçlusu biz değil kendisidir”.

HP’nin “ortaklardan destek bulamadık” sözleri

Halkın Partisi’nden  “Hükümet ortaklarından destek bulamadık” söylemi anımsatılan Denktaş, şu ifadeleri kullandı:

“Yani çok ayıp ediyor biliyor musunuz. Hükümet içerisinde bakanlar arasında da 4’lü toplantılarda da Kudret Özersay’ın her istediğini karşılamak için her türlü girişimi sayın Tufan Erhürman yaptı. Büyük haksızlık ediyor yani benden fazla ona haksızlık ediyor. Meclis’te kendisini engellemişler. Meclis’te komitelerde grubu olan çoğunlukta üç tane parti var. Biri UBP, CTP ve HP’dir. Muhalefet tabi ki engelleme yapacak. Diğeri CTP öbürü de HP. Kim engelledi seni yani CTP’liler mi. Bunu mu söylüyorsun. Hakikaten anlaşılır gibi değil. Bir sürü yasa var benim de gönderdiğim Maliye Bakanlığı olarak. Ve protokolda var olan yasalardır büyük bir çoğunluğu. Hazırladık gönderdik hiçbirisi görüşülmedi. Ne diyeceğim ben de şimdi çıkıp. HP’liler engelledi. Ayıp yani. 15 aylık kurulan dostluğa, kurulan samimiyete ayıp.”

Cumhurbaşkanlığı adaylığı

Serdar Denktaş, cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili “Hep Haziran’ı işaret ettim değil mi? Geliyor Haziran bekleyelim biraz daha” dedi.

31 Aralık’ta Türkiye’den 100 Milyon TL

Türkiye’den para gelmesi ile ilgili tartışmalara da değinen DP Genel Başkanı Denktaş, “31 Aralık’ta 100 Milyon TL bir rakam geldi. Ancak onun dışında bir kaynak gelmedi” dedi.

“Türkiye’ye kılıç çekmem”

Serdar Denktaş, “Ben Türkiye’ye kılıç çekmem. Ama kendi halkımın hakkını da savunurum. Asla Türkiye’ye kılıç çekmem. Böyle bir şey kimse benden beklemesin. Türkiye’deki değişik idarecilerle zaman zaman askeri makamlarla geçmiş yıllarda 30 yıllık süre içerisinde çok ters düştüm çok kapıştım. Ama o kapının ardındadır. Ben böyle yetiştirildim” şeklinde konuştu

Türkiye muhatap almadı mı?

Denktaş, Türkiye’nin şahsını muhatap almaması ile ilgili de “Bilmiyorum. Sorguladım kendimi ama bulamadım bir şey. Çok düşündüm, çok da girişim yaptım nedir anlayayım diye. Ama bugüne kadar cevabını almış değilim” yorumunda bulundu.