İçişleri Bakanı Ünal Üstel, “Belediyeler Reformu” ile ilgili konuşarak, “Bir kere kimsenin belediyesini kapatmıyoruz. Belediyeleri birleştiriyoruz” dedi ve ekledi: “Hiçbir reform sancısız olmaz. Ufak tefek sancılar olabilir. Önemli olan bu sancıları göğüslemektir. UBP bunu göğüslemek için yola çıktı.”

İçişleri Bakanı Ünal Üstel, Kıbrıs Postası TV’de Gökhan Altıner’in sunduğu “Sabah Postası” programına konuk olarak gündeme ilişkin dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

Son iki yıldır devam eden Koronavirüs pandemisi nedeniyle iç piyasanın hareketsiz kaldığını ve ekonomik çarkların dönemez bir hale geldiğini, bu kapsamda da devletin hazinesine akışın durduğunu ifade eden Üstel, devlette de bir takım sıkıntıların yaşanmaya başladığını ancak Türkiye Cumhuriyeti ile yapılan protokollerle para akışının sağlandığını ifade etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin ekonomik sıkıntı içerisine girse bile KKTC’de yaşayan insanlara bu sıkıntıyı yansıtmadığını ifade eden Üstel, “Hükümet olarak bizim de sorumluluklarımız var. Çarşıda bir sıkıntının yaşandığı gerçek. Ama bu sıkıntı AB’de de Türkiye’de de, İngiltere’de de var. Kolay bir süreçten geçmiyoruz. Ama yaz mevsiminin başlamasıyla, ekonomide bir hareketlenme bekliyorum” dedi.

“TÜRKİYE, KKTC’Yİ HİÇBİR ZAMAN AYRI TUTMADI”

Başbakan Faiz Sucuoğlu ile ilgili “Ankara’ya gidemez, mali protkolü imzalayamaz” şeklinde “hoş olmayan söylemlerin kamuyouna yansıdığını” ifade eden Üstel, “Türkiye, KKTC’yi hiçbir zaman ayrı tutmadı. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan, KKTC’^ye geldiği zaman veya basına açıklama yaptığı süreçte ‘Türkiye vatandaşlarının hakkı neyse, KKTC’de yaşayan halk da aynı haklardan istifa edecek’ diyor. Bizim hükümet olarak aldığımız bazı tedibirler var. Süratli bir şekilde sıkıntıları ortadan kaldıracağız” şeklinde konuştu.

“BAŞBAKAN UZUN ZAMANDIR TÜRKİYE İLE PROTOKOL ÇALIŞMALARI YAPIYOR”

Üstel, “Başbakan uzun zamandır Türkiye ile protokol çalışmaları yapıyor. Çalışmalar bir noktaya geldiği için Ankara ziyareti gerçekleşiyor ve protokol imzalanıyor. Protokol her zaman üledeki büyük projelere imza atmak için imzalanır” ifadelerini kullandı.

“BİR KERE KİMSENİN BELEDİYESİNİ KAPATMIYORUZ. BELEDİYELERİ BİRLEŞTİRİYORUZ”

Belediyeler Reformu ile ilgili soruları da yanıtlayan İçişleri Bakanı Üstel, “Bir kere kimsenin belediyesini kapatmıyoruz. Belediyeleri birleştiriyoruz” dedi.

Tüm siyasilerin, kurum ve kuruluşların, derneklerin, reform üzernde 2008 yıından bu yana çalıştığını söyleyen Üstel, “Bugünlere kadar geldiler. 28 belediyeyi günün koşullarına uygun bir şekilde iyileştirmemiz lazım. AB’nin, Türkiye’nin reform üzerinde raporları var” şeklinde konuştu.

“EĞER 2008’DEN 2022’YE KADAR GEÇEN SÜRE KISA BİR SÜREYSE EVET, KABUL EDİYORUM KISA SÜREDE YAPMAYA ÇAIŞIYORUZ”

Reformla ilgili “hızlı bir şekilde hayata geçirilmeye çalışıldığı” yönündeki eleştirileri değerlendiren Üstel, “Eğer 2008’den 2022’ye kadar geçen süre kısa bir süreyse evet, kabul ediyorum kısa sürede yapmaya çaışıyoruz” dedi.

“EKSİKLİKLER KOMİTE’DE TARTIŞILIP GİDERİLİR. YASA KOMİTE’DE PİŞİRİLİR”

Yasa’da bazı eksiklikler olabileceğini söyleyen Üstel, “Meclis’e geldiği zaman komiteye gittiğinde bu eksiklikler gider. Yasa yapılır ve Meclis’e sunulur. Eksiklikler Komite’de tartışılıp giderilir. Yasa Komite’de pişirilir” ifadelerini kullanıd.

“MUHALEFETİN ‘SEÇİM 2 YIL SONRA TEKRARLANSIN’ TALEBİ ANAYASAYA AYKIRI DEĞİL Mİ?”

Muhalefetin yasayla ilgili “ham” yorumunda bulunduğunu aktaran Üstel, “Muhalefet, Haziran’da 28 belediyeyle seçime gidelim, 2 sene içerisinde reformu hayata geçirelim ve ardından tekrardan seçim yapalım istiyor. Seçimlerin tarihini ileriye çekmek istediğimiz için bizi Anayasayı ihlal etmekle suçlayan muhalefet, seçimlerin üzerinden 2 yıl geçmesinin ardından yeniden seçim yapılmasını talep ediyor. Bu durumda Anayasa ihlal edilmiyor mu?” diye sordu.

“HİÇBİR REFORM SANCSIZ OLMAZ, ÖNEMLİ OLAN BU SANCIYI GÖĞÜSLEMEKTİR”

“Hiçbir reform sancsız olmaz. Ufak tefek sancılar oalbilir” diyen Üstel, “Önemli olan bu sancıları göğüslemektir. UBP bunu göğüslemek için yola çıktı. Sayı hiç önemli değil. 6 da olabilir, 12 de, 18 de. Önemli olan belediyelerin yeniden ayağa kalkmasıdır” dedi.