Başbakan Ersin Tatar, bugün Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Suat Günsel Başkanlığında Yakın Doğu Heyeti’ni  kabul etti.

Sağlık Bakanı Dr.Ali Pilli, Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy ve Başbakanlık Bilim Kurulu Koordinatörü Dr. Ahmet Savaşan’ın da hazır bulunduğu kabulde Prof.Dr. İrfan Günsel Yakın Doğu Üniversitesi’nin ürettiği 5 adet solunum cihazını (Ventilatör) Başbakan Ersin Tatar’a takdim ederek cihazın tanıtımını gerçekleştirdi.

Başbakan Ersin Tatar kabulde yaptığı konuşmada; “Koronavirüs dolayısıyla şu anda her yerde aranan ve bulunamayan solunum sistemi (ventilatör) milyonların ihtiyacı olduğu gibi ülkemizinde ihtiyacı olduğunu söyleyerek hükümetin bu cihazları artırılması için gerekli adımları attığını söyledi. Yakın Doğu Üniversitesi’nin Covid-19 ile mücadelede alternatif bir solunum cihazı üretmesi devletimizin sağlık altyapısını güçlendiren bir gelişme olduğunu belirterek bu gelişmenin kendilerini umutlandırdığını söyledi. Şu ana kadar ciddi bir ihtiyacımız olmadı fakat bu vesileyle KKTC’de sağlık sistemimizi geliştirmek, sağlığa yaptığımız yatırımları artırabilmek, Sayın Bakanımızın da ifade ettiği gibi bulaşıcı hastalıklardan dolayı ve meclisten geçen yasaya bağlı olarak bütün bu hazırlıklarımızı yapma aşamasında zaten aralık ayında bu çalışmaları başlattık. Bu çalışmalar çerçevesinde 60 doktorumuz ve 70 hemşiremiz bu salgın hastalıklarına yönelik gerekli çalışmaları da yapmaya başlamıştır. Ve bu solunum cihazı meselesinde elimizdeki sayı artırılmıştır. Şu anda bir takım beklentilerimizde var. Hedefimiz 150 tanedir. Çok kısa bir zaman sonra elimizde 150 tane olacaktır. Burada üretilecek olan bu cihazlar bizimde ihtiyaçlarımızı karşılayabilirse elbette bu hem KKTC için hem Sağlık Bakanlığımız için fevkalade önemli bir gelişme olacaktır, dolayısıyla Yakın Doğu ailesini kutluyoruz. KKTC’nin içinden geçtiği bu süreçte sağlık alt yapısının ihtiyaçları dolayısıyla bir takım sıkıntılar yaşadığımız doğrudur. Ama şunu memnuniyetle ifade etmem gerekirse ülkemiz bu işi iyi yönetmiştir ve bu başarı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin dünyada hak ettiği yeri alması aşamasında büyük bir rol oynayacaktır. Çünkü Yeni dönemde Corona sonrasında artık yeni yeni fırsatlar oluşacaktır. Dünyadaki anlayışta gelişecektir ve dolayısıyla ülkemizin küçük bir ada ekonomisi olarak gerek turizm potansiyeli bakımından gerek eğitim gerekse de diğer alanlarda ülkemizin tercih edilmesi ancak ve ancak burada iyi bir sağlık sistemine bağlıdır. Bu süreçteki başarılarımız ve sağlık altyapılarımızı daha da güçlendirmemiz ile ülkemizin ekonomisinin gelişebileceğini görüyoruz. Dünyada yaşanan salgın nedeniyle bugün sağlık sistemi en iyi olan ülkelerden İngiltere'de 86 vatandaşımızı kaybetmiş olmanın üzüntüsünü yaşıyoruz. Bir kez daha onlara, ailelerine başsağlığı diliyorum, Allah rahmet eylesin diyorum. Ama KKTC’nin sağlık altyapısının da her gün gelişmekte olduğunu görüyoruz bu da bizi memnun etmektedir. Hem devletin yaptığı sağlıkta yatırımlar hem de özel sektörde Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi gibi diğer özel teşebbüslerin yaptığı yatırımlarla KKTC oldukça zengin bir sağlık sistemine kavuşmuştur. Bu gibi yatırımlarda ülkemizin cazibesini artırmaktadır.

Sağlık Bakanı Dr. Ali Pilli’de kabulde yaptığı konuşmada, Yakın Doğu Üniversitesi’ne teşekkür ederek, dünyada ve ülkemizde büyük ihtiyaç duyulan solunum cihazlarının (Ventilatör) ülkemizde üretiliyor olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu cihazların sağlık altyapısının gelişmesine katkıda bulunacağını vurguladı.

Yakın Doğu Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof.Dr. İrfan Günsel’de yaptığı konuşmada; “Çok genç bir ekiple gece gündüz çalıştık. Bugün 23 Nisan, Atamızın bize armağanı çocuk bayramı dolayısıyla atamızın bir sözünü hatırlatmak isterim; “Hiçbir şeye ihtiyacımız yok, çalışkan olmaktan başka” biz bu felsefe ile çalışan genç dinamik bir ekibe sahibiz. Çok kısa sürede projelendirdiğimiz solunum cihazlarını (Ventilatör) şu an seri üretmeye hazırız.Bugün Başbakanlığımız aracılığıyla Sağlık Bakanlığımıza 5 adet teslim ediyoruz. Ülkemizde bu cihazlarımızı sertifikalandırdıktan hemen sonra da ihraç da edebileceğiz. Bu tür girişimlerin sağlık teknolojilerini üretilebiliyor olması, işte böylesine dünyanın içine kapandığı günlerde kendi kendine yetebilmenin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Sağlık teknolojilerini üretebiliyor olmalıyız, ilaç üretebiliyor olmalıyız, anavatanımız ile birlikte kendi kendimize yetebiliyor olmalıyız, işte biz felsefesi ile çalışıyoruz.

Editör: TE Bilisim