Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Siyasal Bilimler Fakültesi Öğr. Üyesi, GAÜ Uluslararası Diplomasi Okulu ve Güvenlik Araştırmaları Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. M. Sadık AKYAR, GAÜ bünyesinde kurulan “Uluslararası Diplomasi Okulu” hakkında bilgilendirmede bulundu.

Akyar açıklamasında, Uluslararası Diplomasi Okulu’nun, GAÜ bünyesinde Almanya merkezli, BM ve AB’ye akredite bir kuruluş olan Dünya Diplomatlar Birliği (World Diplomats Union-WDU) ile işbirliği kapsamında kurulduğunu ve faaliyetlerini de bu kapsamda sürdürdüğünü belirtti.

Akyar bilgilendirmesinin devamında ise şunlara değindi;

GAÜ Uluslararası Diplomasi Okulu’nun amacı; Diplomasi, siyaset ve uluslararası ilişkilerde meydana gelen en son değişiklikleri; örnek uygulamaları ile birlikte aktararak farkındalık yaratmaktır. Okulda şu anda; “Diplomasi 4.0”, “Çok Taraflı Dünya” ve “Kamu Diplomasisi” ile Kimseyi Arkada Bırakma”  gibi konular ile toplamda 10 adet eğitim modülünü sertifika programı olarak sunmaktayız. Bu modüler konuları; mesleğe yeni başlayan diplomatlar, orta ve üst seviye kamu ve sivil sektör yöneticileri, bu konularda akademik kariyer yapmak isteyen öğrenciler ve merakı olan herkes alabilmektedir. Bu eğitim programlarını alanlarında uzman olan öğretim kadromuzla veriyoruz. Bilindiği gibi, dünyada ve Türkiye’de üniversite ve resmi kurumların bünyesinde bu konularda eğitim veren kuruluşlar bulunmaktadır. Kısaca bunlarla bizim diplomasi okulumuz arasındaki farkları şu şekilde belirtebiliriz.

Örneğin, bu eğitimleri veren kuruluşlarda Azerbaycan-Ermenistan çatışması her yönüyle anlatılmaktadır. Ancak GAÜ Uluslararası Diplomasi Okulu’nda ise bu çatışmanın tarihi, gelişmesi ve sonuçlarından daha çok, bu çatışma ile birlikte benzer olaylarda en son gündeme gelen diplomasi uygulamaları anlatılmakta ve uygulanmaktadır. Yani GAÜ Uluslararası Diplomasi Okulu “şimdi” yerine “geleceğe” odaklanmıştır. Ayrıca her programın sonunda, eğitime katılanlar ve başarı ile tamamlayanlar, BM ve AB’ye akredite sertifikaya sahip olmaktadır.