YSK, basında yer alan bir haberde Cumhuriyet Meclisi görüşmelerinde, 2021 yılı Haziran ayında yapılması gereken ara seçimlerle ilgili Yüksek Mahkeme’nin bilgi vermesi gerektiği yönündeki ifade nedeniyle kamuoyunun doğru bilgi alması amacıyla bir basın açıklaması yayımladı.

Açıklamada, Seçim ve Halkoylaması Yasası’nın ilgili maddesinde ‟Ara seçimlerde her yılın Haziran ayı içerisinde Cumhuriyet Meclisince saptanan günde oy verilir, bugünden önceki altmışıncı gün seçiminin başlangıç günüdür‟ dendiğine dikkat çekildi.

BAŞBAKANLIK VE MECLİS BAŞKANLIĞINA “İVEDİ” KAYITLI BİR YAZI GÖNDERİLDİ

YSK’nın 2 Nisan tarihinde Başbakanlık ve Cumhuriyet Meclisi’ne “ivedi” kayıtlı bir yazı yazarak, boşalan bir milletvekilliği ve Yerel Kuruluş Organları Ara Seçimleri için Cumhuriyet Meclisi’nin Haziran ayı içerisinde bir gün saptaması gerektiğini bildirdiği ve 20 Haziran 2021 tarihini önerdiği ifade edildi.

Açıklamada, “ivedi” kaydıyla gönderilen yazıda ayrıca, “seçim tarihi olarak 20 Haziran 2020 tarihinin saptanması halinde seçimin başlangıç tarihinin 21 Nisan 2021 olacağını, bu nedenle seçim tarihinin 21 Nisan 2021 tarihinden önce belirlenmesi gerektiğinin bildirildiği ve görev ve sorumluluğun yerine getirildiği” kaydedildi.

“YSK’NIN BU DURUMDA ARA SEÇİM YAPMASI, YASAL MEVZUAT IŞIĞINDA MÜMKÜN DEĞİLDİR”

Açıklamada, Meclis Başkanlığı’nın halen bu yazıya bir cevap vermediği ve seçim tarihinin Meclis tarafından saptanmadığı vurgulanarak, “Bu durumda Yüksek Seçim Kurulu’nun ara seçim yapması yasal mevzuat ışığında mümkün değildir” denildi.